Jedite kelj

by | 13 Februara, 2013

Kelj pripada porodici kupusnjača i mnogima je omiljeno povrće zbog svojih nutritivnih vrijednosti i posebnog okusa. Donosimo vam nekoliko razloga zašto bi ovo povrće trebalo da se nađe na vašem svakodnevnom meniju.

Obiluje vitaminima, a nije skup. Konzumiranjem kelja, osigurat ćete svom organizmu potrebne doze vitamina C, kao i minerala kalija i kalcija.

Kelj je niskokalorična namirnica – 100 grama sadrži samo 50 kalorija.

Dostupan je tokom cijele godine.

Kada kupujete kelj, obratite pažnju na izgled listova koji trebaju biti tamnozeleni i mekaniji. Izbjegavajte kelj koji ima žućkasto-smeđe listove jer to znači da nije svjež.

Odaberite teže glavice s manjim listovima i nemojte kupovati odrezane polovice jer, bez obzira na zaštitu prozirnom folijom, rezani listovi vrlo brzo gube vitamin C.

Kelj možete jesti sirov, ili ga kratko kuhati na pari. Tako će svi listovi zadržati vitamine i izgubiti gorak okus koji neki ne vole.

Tekst: Life Content

Tagovi: