Kako napraviti tursku kafu

by | 20 Juna, 2014

Iako je možete pripremiti u bilo kojoj posudi, tzv. turska kafa pripremljena u džezvi ima poseban šmek.

turska-kafa-490x354

Kod pripreme je bitno da kafu zakuhate barem 2-3 puta, savjetuje autorka ‘Knjige o kafi’ Sara Peri.

U džezvu stavite dvije kašike praškaste kafe i jednu kašičicu šećera, te prelijte sa 120 ml vode. Važno je da džezva u tom trenutku ne bude puna više od polovine, jer će kafa nadolaziti kako bude kipela.

Kada dodate vodu, kafu promiješajte nekoliko puta da bi se šećer otopio. Kada voda počne da kipi, kafu kuhajte do dva minuta i zatim je pomjerite s vatre, te ostavite da odstoji dvadesetak sekundi.

Postupak ponovite još jednom ili dva puta, pa na kraju ostavite kafu da odstoji minut kako bi se “slegla”.

Izvor: coffeelove.rs

Tagovi: