Ukoliko vodite računa o svojoj ishrani i osluškujete svoje tijelo, saznaćete koje namirnice vam prijaju a koje ne. U posljednje vrijeme mnogo je istraživanja o namirnicama koje produžavaju život. Pogledajte koje su najefikasnije:
1. Paradjz
Smanjuje mogućnost nastanka kancera za 40 posto. Ljudi koji ga redovno kozumiraju smanjuju procenat rizika od srčanog udara i gubitka pamćenja.
2. Maslinovo ulje
Smanjuje rizik od ponovnog srčanog udara kod ljudi koji su ga već preživjeli.
3. Crno grožđe
Sok od grožđa ima četiri puta više antioksidanasa od soka od paradajza ili narandže. Pijte ga redovno.
4. Bijeli luk
Bijeli luk je poznat kao jedna od najzdravijih namirnica s jakim antioksidansima u sebi, preporučuje se za jačanje imuniteta. Pomaže ljudima oboljelim od raka kako bi poboljšali sebi kvalitet života tokom trajanja bolesti. Sprečava nastajanje srčanog udara.
5. Špinat
Drugi po redu odmah iza bijelog luka po količini antioksidanasa. Preporučuje se njegova konzumacija kao prevencija demencije, i u borbi protiv kancera.
6. Žitarice od cijelog zrna
Smanjuju rizik od prerane smrti i do 15 posto.
7. Losos i ostala masna riba
Sadrže veliku količinu omega 3 masnih kiselina koje pomažu da s eorganizam izbor sa svakom hroničnom bolesti.
8. Orašasti plodovi
Smanjuju rizik od srčanog udara kod žena za 40 posto, a kod muškaraca regulišu rad srca i broj otkucaja dovode u normalu.
9. Borovnica
Šaka borovnice na dan u velikoj mjeri usporavaju proces starenja i promjene na mozgu koje dovode do starenja.
10. Čaj
Šolja zelenog ili crnog čaja na dan smanjuje rizik od srčanih oboljenja za 50 posto.