Ako roštilj pečete li na prejakoj vatri, pa meso i druga hrana zagore, dolazi do stvaranja hemikalija koje su povezane s većim rizikom nastanka određenih tumora. Stoga stručnjaci savjetuju da meso pripremate s prirodnim antioksidansima, poput ruzmarina, jer ćete tako smanjiti ili eliminisati prisustvo štetnih materija.
Upotreba ljekovitog bilja i marinada smanjuje potencijalni zdravstveni rizik.
Meso koje se priprema u marinadi s ruzmarinom/majčinom dušicom uz dodatak bibera i soli; marinadi od origana, majčine dušice, bijelog luka i luka, te marinadi od origana, bosiljka, luka i peršuna, ima manje vrijednosti štetnih jedinjenja od klasično pripremljenih.
Imajte na umu i sljedeće savjete za zdraviji roštilj:
• Roštilj mora da bude čist, nakon svake upotrebe operite rešetke roštilja
• Sirovo meso čuvajte u frižideru sve dok ne dođe trenutak da ga stavite na roštilj
• Meso držite odvojeno od kuhane hrane, svježeg voća i povrća
• Meso roštiljajte na laganoj temperaturi – koristite termometar ako ne znate da procijenite sami
• Ne dopustite da vam meso na nekim dijelovima postane crno, ako se to desi, uklonite zagorjele dijlove prije serviranja
• Prije pečenja uklonite višak masnoće kako biste smanjili rizik od zagorjevanja
• Pecite nemasno, krto meso, umjesto kobasica i hamburgera
• Da biste spriječili izgaranje – kobasice pecite na kraju
• Ne pecite samo meso, roštiljajte i povrće poput tikvica, paprika, krompira i patlidžana
• Ribu možete peći u aluminijskoj foliji, uz začine, malo luka i soka od limuna