Vaše šerpe od inoksa i tiganji od rostfraja ponovo mogu da budu blistavi ako koristite sok od paradajza.
Fleke na posuđu mogu da se pojave čak i onda kad ste uvjereni da ste ih dobro i temeljno oprali. Uzrok tome su bjelančevine iz namirnica koje ste termički tretirali ali i hlor u vodi koji nikako ne možete da izbjegnete. Ovakve mrlje na posuđu najčešće su vidljive na dnu posude.
Posuđe od rostfraja i inoksa (inox) ipak može ponovo da zablista ako primijenite naše savjete:
Prvi prijedlog:
Dobro operite šerpu ili tiganj od ostataka hrane. Umjesto da je odložite na sušenje, vi u posudu sipajte sok od paradajza, tek toliko da se prekrije dno. Ostavite da djeluje minut-dva pa onda spužvom istrljajte unutrašnjost šerpe (ili tiganja). Potom dobro isperite pod mlazom tople vode pa tek onda odložite na sušenje.
getty
Drugi prijedlog:
Isti efekat možete da postignete ako koristite alkoholno sirće. Ukoliko vam smeta miris sirćeta možete šerpu premazati ostacima limuna, pustiti nekoliko minuta da odstoji i potom isprati toplom vodom.