Tri najbolja začina za gubitak kilograma

by | 26 Jula, 2014

Osim što jelima daju posebnu notu, začini imaju i efikasan uticaj na naš organizam, a neki od njih podstiču cirkulaciju i tope kilograme. Začini vam neće pomoći pri mršavljenju ako se ne pridržavate ostalih pravila, a to su redovna fizička aktivnost i pravilna ishrana.

GingerRoot-660x491-490x364

Crni biber
Koristite mljeveni biber u jelima, a on će poboljšati probavu i podstaći apsorbovanje hranljivih materija. Podstiče rad metabolizma što doprinosi mršavljenju.

Cimet
Samo jedna kašičica cimeta na dan snižava nivo šećera u krvi, snižava loš holesterol od sedam do 27 posto i holesterol između 12 i 26 posto. Upotrebom cimeta, kažu stručnjaci, lučenje insulina biće pod kontrolom, što će omogućiti uspješno topljenje masnih naslaga. Posipajte ga po voću, probajte ga sa kuhanim krompirom ili pečenom piletinom. Pomiješajte kašičicu meda sa pola kašičice cimeta pa mješavinu prokuhajte u dva decilitra vode. Prvu polovinu napitka popijte ujutro, a drugu pola sata prije odlaska u krevet.

Đumbir
On snažno djeluje na probavni sistemi u velikoj mjeri ubrzava metabolizam. U korijenu đumbira se nalaze supstance koje stimulišu želučane enzime, a koji potpomažu varenju hrane, dakle potpomažu metaboličke procese. Što je vaš metabolizam brži, više kalorija sagorijeva.

Izvor: ordinacija.hr

Tagovi: