Uklonite tvrdu kožu na petama uz tri domaća preparata

by | 20 Maja, 2013

Ljetna obuća čija vladavina samo što nije započela ima zadatak da istakne lijepa i njegovana stopala koja postaju centar pažnje na našem tijelu. No nakon zimskog perioda njihov izlet u otvorenu obuću brojnima zadaje muke zbog ispucale i tvrde kože na petama koja je često posljedica teške zimske obuće, nedostatka vazduha ali i bakterijskih infekcija. Kako biste se riješili tvrdokornih naslaga donosimo vam 3 brza preparata iz kućne radinosti koji će vašim stopalima podariti novi sjaj.

1. KUPKA S JABUKOVIM SIRĆETOM

Za zdravu kožu na petama redovna higijena je neophodna, njegu stopala važno je stoga započeti kupkom u koju ste dodali jabukovo sirće koje je najbolji pomagač u korijenitom uklanjanju gljivica i nečistoća.

Priprema:
U 2 litre tople vode dodajte šoljicu jabukovog sićeta, stopala držite u kupki najmanje 30 minuta i ovaj postupak napravite barem dva puta sedmično.

Ukoliko je u pitanju bakterijska infekcija zbog koje vam je koža u lošem stanju dva puta sedmično napravite kupku s toplom vodom u koju ste dodali par kapi ulja čajevca. Ovo ulje poznato je po svojim antibakterijskim i antiseptičkim svojstvima.

2. PILING OD MEDA I PIRINČA
Odumrle ćelije kože potrebno je odstraniti jer ispod njih se krije zdrava nova koža, a u ovom slučaju najbolje će vam pomoći dobar piling.

Priprema:
Pola šoljiće pirinča usitnite u multipraktiku i dodajte u smjesu od 2 dcl jabukovog sirćeta i 2 supene kašike meda. Dobro izmiješajte i smjesu utrljajte u tvrdu površinu kože na petama. Med i sirće omekšaće kožu dok će pirinač pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija.

3. KREMA OD BEDEMOVOG ULJA
Nakon pilinga stopala je potrebno isprati i dobro posušiti te kožu nahraniti. Za opskrbu kože poterbnom vlagom i adekvatnim vitaminima maslinovo ulje je idealno zbog obilja vitamina E.

Priprema:
Četiri supene kašike maslinovog ulja pomiješajte s pet kapi bademovog ulja, nanesite mješavinu na pete i kružnim pokretima po cijeloj površini umasirajte.

Izvor: zadovoljna.hr

Tagovi: