Ne ovo u naslovu nije slovna greška: Mokteli su sve popularniji kokteli bez alkohola! Kako je došlo do toga da se širom svijeta otvaraju alcohol free kafei i klubovi, kao i kako da sami napravite moktel koji ne samo što osvježava, već i ubrzava metabolizam (značajna informacija ako ste na dijeti) i čini čuda za vaš mikrobiom (važan podatak ako brinete o svom zdravlju (a ko ne brine?). Ovaj tekst sve to otkriva.
https://www.instagram.com/p/BPfuL2ZFxdt/
Noćni život bez alkohola? O da, u svijetu je to sve veći trend. Od Njujorka do Londona, otvaraju se mocktail barovi i održavaju mindful koncerti. To je sasvim logična posljedica sve veće popularnosti wellnessa i uzdizanja na pijedestal svega onoga što doprinosi zdravom načinu života – od različitih tipova zdrave ishrane, preko fitnesa, njege, uređenja doma, itd.
Ali ako smo navikli da u društvu popijemo pićence, možda će nam kada se nađemo, recimo, u klubu tokom noćnog izlaska, u početku biti neprijatno i malo teže da se opustimo. Psiholozi savjetuju da se strpimo 10 minuta, jer je upravo toliko potrebno da se ”aklimatizujemo” na atmosferu u prostoriji u koju smo tek ušli.
Kako da napravite moktel – saznajte na sljedećoj strani!
Kliknite za nastavak…
Sam naziv moktel dolazi od kombinacije engleskih riječi mock (imitacija) i koktel. Nekad je ta riječ služila da označi “lažne” koktele koje su poručivali oni koji nisu željeli da se primijeti da ne konzumiraju alkohol, jer je društveno poželjni obrazac ponašanja nalagao da “nazdravimo”. Međutim, sada su ovi bezalkoholni kokteli postali pravi trend. U klubovima poput Club Soda u Njujorku, Redemption u Londonu i Bender u Los Anđelesu sve je podređeno zdravom načinu života. Iako se i tamo ljudi okupljaju tokom noćnih izlazaka, najjače piće koje možete poručiti je – kombuha.
Da začinimo ovu priču i – naravno – nazdravimo, isprobali smo recept za jedan bezalkoholni koktel. Kao što smo napisali u uvodu, savršeno je osvježenje koje ima i zdravstvene benefite – koristan je za crijevnu floru, a dobar i za sve među nama koje pokušavaju da skinu koji kilogram, jer đumbir ubrzava metabolizam. Naravno, u tom slučaju iz recepta izostavite šećer! Uostalom, svakako preporučujemo da se šećer izostavi.
Đumbir-pivo. Foto: Željko Ubiparip
Đumbir-pivo
Potrebno je: Komad sitno narendanog đumbira (oko 50 g), 3 dcl soka od limuna, 2 kašike šećera (još bolje – bez šećera), 5 dcl gazirane mineralne vode
Priprema: U kriglu od 0,5 l sipajte sok od limuna i šećer. Dobro izmiješajte dok se šećer ne istopi. Dodajte narendani đumbir pa kriglu dopunite gaziranom vodom.