Zamrznut limun? Pravi izvor vitamina i zdravlja

by | 21 Februara, 2016

Limun je voće koje se tokom cijele godine može naći u svačijoj kuhinji. Odličan je kao dodatak čaju, daje poseban ukus ribi, kada se iscijedi preko nje, a da ne pričamo o tome koliko je dobar za naš organizam i imunitet – pogotovo sad kada je vrijeme dosta promjenjivo.

ThinkstockPhotos-100331389
Foto: Guliver/Thinkstock

Pored kiselog ukusa, limun sadrži i brojne vitamine i nutrijente: kalcijum, željezo, folnu kiselinu, vitamine A, B6, C i E, bakar, magnezijum, cink, fosfor, niacin, riboflavin, tiamin i mnoge druge.

Foto: Pixabay/Free Images
Foto: Pixabay/Free Images

Međutim, dio limuna koji skoro svi bacamo je ustvari najbogatiji vitaminima koje želimo da unesemo. Kako da iskoristite cijeli limun i sve njegove prednosti, a da ne bacate koricu? Vrlo lako.

Mi vam preporučujemo da probate zamrznut limun. Zašto? Zato što ga tako možete pojesti cijelog i na taj način unijeti dovoljno vitamina za cijeli dan, te tako zaštititi svoj organizam i pojačati imunitet. Pritom će kora postati vrlo ukusna i hrskava.

Kako to da uradite?
Isijecite limun na kriške, kao kada biste ga poslužili uz čaj, ili uz ručak na čijem meniju je riba. Stavite ih u kesu za zamrzivač i ostavite da odstoje nekoliko sati ili jedan dan. Svaki put kada poželite nešto kiselo ili vam je potrebna vitaminska bomba – uzmite krišku iz zamrzivača i pojedite je. Citrusni ukus će vas zasigurno osvježiti i dati vam ekstra energiju za ostatak dana.

Izvor: Life content