Zašto čokolada ima bolji okus kad je zabranjena

by | 6 Januara, 2013

Kada ste na dijeti, komadić čokolade kojeg “prošvercate” pod međuobrok ima nevjerovatan okus, no znanstvenici kažu kako za to postoji sasvim logično rješenje.

Nedavno istraživanje sprovedeno na sveučilištu Northwestern University pokazalo je kako hrana ima bolji okus kada se osjećamo krivima!

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 40 žena, podijeljenih u dvije grupe. Jedna grupa sat je vremena čitala časopise u kojima su fotografije vitkih ljudi koji se zdravo hrane i vježbaju, dok je druga grupa listala slike ljudi koji ne paze na ishranu. Nakon toga, obje grupe dobile su pladnjeve s čokoladom, no grupa koja je listala fitness časopise izjavila je kako im je čokolada bila nevjerovatno ukusna te su svojim dojmovima nadmašili drugu grupu za 16 posto, izvještava “Women's Health”.

Znanstvenici kažu kako im je čokolada imala izvrstan okus upravo zbog toga što su se osjećali krivima nakon čitanja svih tih fitness časopisa.

“Svima nam hrana bolje prija kada je zabranjena, no valja pripaziti jer upravo zbog toga često dolazi do prejedanja i pretilosti!”, upozorila je stručnjakinja Karen Ansel.

Izvor: Index.hr