Konzumacija voća igra glavnu ulogu u detoksikaciji našeg organizma jer nam daje veliku količinu energije, koja nam je potrebna za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, ali i za mršavljenje.
Svi mislimo da jesti voće znači oguliti koru i ako je potebno, isjeći voćku na kriške i staviti u usta. No, to nije tako jednostavno. Važno je da znate kako i kada bi trebalo jesti voće, tvrdi doktor Mehmed Oz.
Voće bi trebalo jesti na prazan stomak, a ne nakon obroka. Čak i ako pojedete dva parčeta hljeba, pa zatim voćku, ona bi, zbog brze razgradnje i mnogo vode koju sadrži, trebalo da “prođe” kroz želudac u crijeva, ali će je prethodno unesen obrok u tome spriječiti. Voće u želucu dolazi u kontakt s hranom, pospješuje probavu i sokove, pa cijela masa takve hrane počinje da se kvari. U međuvremenu, cijeli obrok se fermentira i pretvara u kiselinu.
Sok ili svjež plod?
Svjež plod je uvijek bolji izbor nego cijeđeni sok. No, ukoliko želite ipak da se osvježite sokom, pijte samo sok od svježeg voća, a ne koncentrat soka. Takođe, pijte ga sporo, gutljaj po gutljaj. Kuhano voće, poput kompota, ne bi trebalo jesti, jer se kuhanjem uništavaju svi vitamini.