Kako smanjiti unos šećera bez odricanja od slatkiša
Kako smanjiti unos šećera bez drastičnih mjera uz jednostavne izmjene poput provjere deklaracija, zdravijih zamjena i prilagođavanja recepata? Sma...
Nema goreg osjećaja nego kada se probudite s glavoboljom, zar ne?! Glavobolja je jedan od najčešćih zdravstvenih problema, a brojni faktori mogu da dovedu do ove neprijatnosti. Ali, da li ste znali da konzumacija određenih namirnica može da pojača ovaj problem? Da, može i to zbog toga što neke od njih sadrže elemente koji izazivaju određene promjene u organizmu i samim tim mogu da pogoršaju glavobolju.
Evo koje namirnice treba da izbjegavate u stanju glavobolje:
Avokado
Avokado je potencijalan izvor tiramina, komponente koja utiče na to da vam se krvni sudovi stežu i šire, što uzrokuje glavobolju.
Suhomesnati proizvodi
Suho meso, hot dog i ostale vrste mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda su puni nitrata i nitrita, koji im se dodaju, kako bi prerađevine ostale u što boljem stanju. Ove komponente utiču na proširivanje krvnih sudova, pa samim tim i na glavobolju. Takođe, ove namirnice su pune soli, pa treba da ih što manje konzumirate.
Soja sos
Sir
Kao i avokado, sir i proizvodi od sira sadrže visok nivo tiramina, koji izaziva bol u glavi, pa biste mogli da razmislite o tome da ograničite konzumaciju sira u ishrani bar taj dan kada vas boli glava.
Alkohol
Iako se neki vode rečenicom – klin se linom izbija, ne bi trebalo da pomišljate na alkohol u slučaju glavobolje. Alkoholna pića su puna sastojaka koji štetno utiču na krvne sudove, a takođe izazivaju i dehidrataciju, koja ima takođe loš uticaj.
Izvor: magazin.novosti.rs/Foto: Getty Images