
Krvarenje tokom ili nakon seksa: Kako razlikovati normalno od patološkog
Krvarenje tokom ili nakon seksa ne mora uvijek biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Međutim, svaka žena treba znati koji faktori mogu uzrokov...
Nema goreg osjećaja nego kada se probudite s glavoboljom, zar ne?! Glavobolja je jedan od najčešćih zdravstvenih problema, a brojni faktori mogu da dovedu do ove neprijatnosti. Ali, da li ste znali da konzumacija određenih namirnica može da pojača ovaj problem? Da, može i to zbog toga što neke od njih sadrže elemente koji izazivaju određene promjene u organizmu i samim tim mogu da pogoršaju glavobolju.
Evo koje namirnice treba da izbjegavate u stanju glavobolje:
Avokado
Avokado je potencijalan izvor tiramina, komponente koja utiče na to da vam se krvni sudovi stežu i šire, što uzrokuje glavobolju.
Suhomesnati proizvodi
Suho meso, hot dog i ostale vrste mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda su puni nitrata i nitrita, koji im se dodaju, kako bi prerađevine ostale u što boljem stanju. Ove komponente utiču na proširivanje krvnih sudova, pa samim tim i na glavobolju. Takođe, ove namirnice su pune soli, pa treba da ih što manje konzumirate.
Soja sos
Sir
Kao i avokado, sir i proizvodi od sira sadrže visok nivo tiramina, koji izaziva bol u glavi, pa biste mogli da razmislite o tome da ograničite konzumaciju sira u ishrani bar taj dan kada vas boli glava.
Alkohol
Iako se neki vode rečenicom – klin se linom izbija, ne bi trebalo da pomišljate na alkohol u slučaju glavobolje. Alkoholna pića su puna sastojaka koji štetno utiču na krvne sudove, a takođe izazivaju i dehidrataciju, koja ima takođe loš uticaj.
Izvor: magazin.novosti.rs/Foto: Getty Images