
Zlatni začin za bistar um: Kako kurkuma štiti mozak
Mnoge studije istražuju kako kurkuma štiti mozak, a rezultati pokazuju da njen glavni sastojak, kurkumin, može smanjiti upale i podstaći rast novih...
Ruzmarin nije samo začinska biljka koja daje poseban ukus jelima, već i štiti mozak.
Njegova aktivna supstanca kornozik acid štiti mozak od šloga i neurodegeneracija, nastalih zbog oštećenja koje su izazvali slobodni radikali.
Alchajmerova bolest je jedno od najpozantijih neurodegenerativnih oboljenja koje je uslovljeno štetnim djelovanjem slobodnih radikala, istakli su naučnici istraživačkih centara u Los Anđelesu i Japanu.
U eksperimentima koje su izvodili doktori Takumi Satoha u Japanu i Stewart Lipton u Los Anđelesu pokazalo se da kornozik acid postaje aktivan pod uticajem slobodnih radikala, napadajući ih umjesto neurona, tako da neuroni ostaju očuvani.
Na taj način on preuzima ulogu aktivnog lijeka, a ne izaziva nikakve neželjene efekte. Djeluje kroz mehanizam nazvan redoks hemija, gdje se elektroni prebacuju sa jednog molekula na drugi da bi aktivirali imuni odgovor organizma.
U ovom istraživanju možda je najvažnije da bi eventualno novi neurološki lijekovi sa ljekovitim sastojcima iz ruzmarina, bili apsolutno neškodljivi za ljude, poručuju naučnici.
Foto: Guliver/Thinkstock
Izvor: novosti.rs