10 problema koje može izazvati rigorozna dijeta
Rigorozna dijeta, koliko god vama izgledala kao dobro rješenje, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Mnogi od nas su spremni isprobati na...
Ovaj čuveni kolač se nalazi na listi omiljenih poslastica. Priprema zahtijeva malo truda i strpljenja, ali jednom kada napravite nećete moći da prestanete. Samo vodite računa kada pečete da rerna bude dobro zagrijana i da očistite vrh posude (sa unutrašnje strane) kako bi omogućili da kolač lijepo naraste
Manje posudice dobro premažite puterom (i dno i ivice), pa pospite šećerom. Zatim okrenite posudu da se višak šećera ispadne. U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i pržite minut, sve vrijeme miješajući. Pazite da ne zagori. Dodajte hladno mlijeko i mješajte dok se smjesa malo ne zgusne. Sklonite sa šporeta i sipajte čokoladu, pa mješajte dok se ne otopi.
Dodajte i so, kao i vaniliju, promješajte i ostavite par minuta da se ohladi, pa dodajte žumance i sjedinite. U posudi umutite bjelanca, pa postepeno u njih dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne.
Postepeno u smjesu dodajte bjelanca i lagano umješajte. Sipajte smjesu u posude, pa očistite ivicu, kako bi souffle narastao. Poredajte posude u pleh, pa pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 12-15 minuta. Pospite kakaom i odmah služite.
mpessaris /iStock / Getty Images Plus