
Riža ili kvinoja? Nutricionista objašnjava šta je zdravije
Uz pomoć nutricioniste, danas vam pomažemo da razriješite dilemu "šta je zdravije - kvinoja ili riža". Otkrijte po čemu se razlikuju. Kvinoja i ri...
Da biste stali na put virusima i bakterijama, probajte da djelujete preventivno i tako ih unaprijed sprečite da djeluju.
Stručnjaci kažu da je cimet u ovom slučaju odlično rješenje, jer je veoma moćan antimikrobni začin, pa se preporučuje da se dodaje u jela i pića. Njegova tajna je u sposobnosti da zaustavi rast i razmnožavanje bakterija, gljivica, pa čak i kandide.
Studije pokazuju da je u tome često efikasniji od većine lijekova. Istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Food Microbiology otkrilo je da on može da se koristi i kao alternativa aditivima koji sprečavaju kvarenje hrane.
Stručnjaci su nekoliko kapi esencijalnog ulja cimeta sipali u 100 grama supe od mrkve i zaključili da je on spriječio razvoj opasnog patogenog organizma na čak 60 dana. Kada je ta supa ostavljena u frižideru, bez dodatka cimeta, bakterije su počele da se razmnožavaju.
Foto: Pixabay Izvor: novosti.rs