Nedostatak magnezija: Ove navike ga mogu uzrokovati
Nedostatak magnezija može uzrokovati umor, stres i grčeve, a svakodnevne navike poput stresa i ishrane mogu ga pogoršati. Rješenja su jednostavna ...
Zamislite da svakodnevno možete da uživate u čokoladnim poslasticama – bez griže savjesti i brige o suvišnim kilogramima! Dobra vijest stiže za sve čokoholičare. Naime, naučnici su na putu da stvore čokoladu koja ne goji.
Svjetski stručnjaci su uspjeli da prepolove postotak masti u čokoladi, tako što su maslac od kakaoa, a mliječnu masnoću zamjenili voćnim sokom.
Iako će zbog toga čokolada imati blago voćni ukus, ovaj se proces se može primijeniti na sve vrste čokolade, piše The Independent.
Ispitivanja su još u toku i, iako je “blag voćni ukus” postao prejak, naučnici vjeruju da ga mogu ublažiti vodom i vitaminom C.
“Saznali smo kako čokoladu da učinimo zdravijom, a da ona ipak ostane ‘čokoladna’. Nadamo se da će prehrambena industrija iskoristiti ove rezultate istraživanja i koristiti voćne sokove umjesto masnoća“, rekao je glavni istraživač dr Štefan Bon.
Tekst: Life Content