
Loš san može dovesti do povećanja težine, pokazuje istraživanje
Loš san... uh. To okretanje i prevrtanje. Odmicanje pokrivača – a zatim ponovno povlačenje kad vam noge postanu ledene. Kada vaš...
Nagle promjene temperatura kakvima smo bili izloženi posljednjih dana ostavljaju trag na zdravlju, posebno na ljudima kojima je, zbog ubrzanog ritma života i stresa, oslabio imunitet. Kako bi brzo i na prirodan način tijelo učinili otpornim na viruse i bakterije donosimo vam recept za temeljac supe koja zimske bolesti “baca na koljena”
Foto: Guliver/Thinkstock
Supa od bijelog luka, đumbira, crnog bibera, crvenog luka i još nekoliko čudesnih sastojaka vraća energiju i jača cijeli organizam, podiže imunitet, hrani svaku ćeliju našeg tijela i čini ga otpornim na viruse i bakterije u vazduhu.
Potrebni sastojci:
– 3 litre vode
– 2-3 čena bijelog luka
– 1-2 kašike đumbira (svježeg, sitno nasjeckanog ili naribanog)
– 1 kašika crnog bibera
– 2 mrkve (neoguljene i presječene na pola)
– 1 šolja lišća celera
– 1/4 crvenog luka
– 1 velika grančica ruzmarina
– 1 kašika timijana
– 1 kašika kadulje
– sok pola limuna
Način pripreme:
Sve sastojke (osim limunovog soka) stavite u veliki lonac sa čvrstim poklopcem. Pustite da kuha dok ne provri i tada smanjite na laganu vatru. Neka se krčka poklopljeno oko sat vremena.
Procijedite tekućinu u drugi lonac. Zgnječite povrće i pritisnite ga kroz cjedilo. Sada imate temeljac koji prevenira, ublažava i liječi prehladu, virozu i gripu. S njim možete praviti sve vaše druge omiljene povrtne supe.
Pripazite da prilikom kuhanja supe s ovim temeljcem, posuda bude dobro poklopljena, kako ljekoviti sastojci ne bi isparili. Nakon što supu skuhate i poslužite, kada se ohladi, dodajte u tanjir sok od pola limuna.
IZVOR: ZADOVOLJNA.HR