
Ozempic i GLP-1 lijekovi: Da li su zaista sigurno rješenje?
Ozempic postaje sve popularniji, ali kako djeluje, kome je namijenjen i koji su rizici? Stručno objašnjenje o ovom lijeku donosi nam dr. Vedka Bego...
Hipotireoza, odnosno usporena aktivnost štitne žlijezde često dovodi do debljanja, odnosno remeti regulaciju težine. Jedan od razloga može biti opstipacija (zatvor), ali uzrok su često i napadi prejedanja, povezani s osjećajem umora i klonulosti te nedostatkom energije.
Foto: Guliver/Thinkstock
Kod hipotireoze često posežemo za hranom koja je bogata jednostavnim ugljenim hidratima, koja je brzi i visokokalorični izvor energije te nakon takvog obroka brzo dolazi i do pada energije i umora. Zato je važno prilagoditi ishranu.
“Preporučuju se namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom. Treba krenuti sa smanjivanjem ugljenih hidrata koji dolaze iz hljeba tjestenine, riže, keksa i zaslađenih sokova jer prevelik unos ugljenih hidrata znatno opterećuje inzulinsku aktivnost koja je u hipotireozi smanjena”, savjetuje nutricionista Nenad Bratković.
Smijemo jesti ugljene hidrate iz neškrobastog povrća, voća, mahunarki i žitarica kao što su zob, heljda, kvinoja, a eventualno ječam i raž. Treba smanjiti upotrebu suncokretovog i sojinogulja, a povećati unos maslinovog te uključiti u ishranu plavu ribu. Dobar su izbor i laneno ulje, lanene sjemenke te omega-3 iz badema i oraha.
Vrlo je važno redovno doručkovati, i to namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom – zobene pahuljice s niskomasnim probiotičkim jogurtom i cimetom. Ishranu treba organizovati u pet do šest obroka tokom dana. Između obroka dopuštena je užina: 3 kockice tamne čokolade prije podne i pola šake badema poslijepodne.
Uz svaki obrok preporučuje se unositi malo proteina, da se zavara glad, a najbolji izvor su ribe, mahunarke, žitarice i orašasti plodovi te bjelance. Povećajte unos namirnica bogatih antioksidansima, kao što su borovnice, trešnje, cikla i paradajz. Izbjegavajte one koje ometaju rad štitne žlijezde, kao što su brokula, kupus, prokelj, karfiol, kelj, špinat, soja i kikiriki.
Preporučuje se i redovna tjelesna aktivnost kako biste podigli nivoa hormona sreće serotonina i endrofina, ali i podstakli procese mršavljenja i sagorijevanja masnog tkiva.
IZVOR: 24SATA.HR