
Krvarenje tokom ili nakon seksa: Kako razlikovati normalno od patološkog
Krvarenje tokom ili nakon seksa ne mora uvijek biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Međutim, svaka žena treba znati koji faktori mogu uzrokov...
Pijući pivo u organizam unosite više hranjivih tvari nego što mislite. Istraživanja povezana s umjerenim konzumiranjem piva pokazuju da je pivo dobro za srce i kosti, smanjuje rizik od dijabetesa i poboljšava psihološko i kognitivno zdravlje.
Foto: Arhiva portala
Pivo je jedno od najpopularnijih i najstarijih alkoholnih pića koje mnogi smatraju tečnom hranom.
Glavni sastojak piva je hmelj koji obiluje antioksidansima odgovornim za održavanje mišićne mase i ubrzavanje metabolizma. Osim toga pivo obiluje i kalcijumom, željezom, magnezijumom, fosforom, kalijumom, natrijumom, cinkom, bakrom, manganom i silicijumom.
Pivo je važno za rast i razvoj kostiju i vezivnog tkiva. Tajna je u silicijumu koji podstiče proizvodnju kolagena, proteina koji povećava gustoću kostiju i zglobove održava fleksibilnim. Pivo od ječma je najbolje za sprečavanje osteoporoze, a prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of the American Medical Association umjereni konzumenti piva imali su 38 posto manje šansi da dobiju osteoporozu nego ljudi koji ne konzumiraju pivo.
Prema studiji iz 2016. godine umjereno konzumiranje piva vremenom smanjuje holesterol. Zbog ječma, topivih vlakana koja snižavaju nivo “lošeg” holesterola u krvi, a podižu nivo “dobrog” holesterola, pivo smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Nekoliko studija pokazalo je da umjerena konzumacija alkohola smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za čak 30 %. Međutim, ovaj slučaj se još uvijek proučava.
Osim toga pivo poboljšava psihološko i kognitivno zdravlje, a studije su otkrile da može smanjiti stres i napetost.
IZVOR: KLIX.BA