Donosimo njami recept za kuhana jaja punjena grčkim jogurtom

by | 7 Aprila, 2023

Sastavni dio gotovo svakog blagdanskog stola za Uskrs su punjena jaja, a inspiracije za kreativne izvedenice ovog klasika možemo pronaći u brojnim začinima i sezonskim namirnicama

Ako volite kurkumu kao začin, vrijeme da je isprobate jaja punjena nadjevom od kurkume i grčkog jogurta. Osim što je zdrava, hrani daje posebno bogat okus.

Sastojci:

  • 2 šoljice vode
  • šoljica jabučnog octa
  • kašika kurkume u prahu
  • 2 čajne kašike soli, podijelite ih
  • 12 tvrdo kuhanih velikih jaja
  • 3/4 čajne kašike curry praha
  • 1/4 čajne kašike sjemenke kumina
  • 1/4 šoljice majoneze
  • 1/4 šoljice Grčkog jogurta smanjene masnoće
  • 2 kašike sjeckanog svježe mljevenog vlasca

Ručak iz jedne zdjele: Pileća salata sa avokadom

Priprema:

Prvi korak – pomiješajte dvije šoljice vode, ocat, kurkumu i dvije čajne kašike soli. Skuhajte jaja i pustite ih da se ohlade par sati. Prije punjenja osušite ih ubrusom.

Drugi korak – malu tavu ugrijte na vatri srednje jačine. Dodajte curry i kumin i miješajte jednu minutu.

Treći korak – prerežite jaja na pola i pažljivo izvadite žumanjke. Odrežite vrhove svakog jajeta kako bi mogla stajati na pladnju.

Četvrti korak – dodajte majonezu, jogurt, carry smjesu i preostalu sol u blender i miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Ako smjesa postane previše gusta dodajte kašiku, dvije vode. Ravnomjerno podijelite punjenje u na pladnju raspoređene bjelance i pospite ih vlascem ili nekim drugim začinom po želji, primjerice slatkom mljevenom paprikom.

ljepotaizdravlje.ba

Galina Loginova / iStock / Getty Images Plus