
7 lakih načina za stimulaciju mozga tokom starenja
Neke aktivnosti koje potiču stimulaciju mozga mogu pomoći u procesu zdravog starenja. Kako starimo, naš mozak doživljava brojne ...
Većina studija o zdravstvenim prednostima cvekle zasniva se na ispijanju soka od cvekle, ali cvekla također može biti korisna kada se konzumira sirova, u salatama, kuhana ili pečena. Cvekla se može kiseliti tako da se u njoj može uživati tokom cijele godine. Kao i korijenje, listovi se također mogu jesti i sadrže visok nivo vitamina A, K, C i E.
Ukoliko i niste ljubitelj soka od cvekle, evo ideje kako napraviti ukusan sos neodoljive bolje uz omiljenu pastu.
Sastojci:
200 gr farfalle tjestenine
Priprema:
Za sos je dovoljna jedna kuhana cvekla, pa po želji iskuhajte jednu ili više cvekli (ostatak možete iskoristiti i za druga jela). Prvo je dobro operite pod hladnom vodom pazeći da ne oštetite koru. Stavite je kuhati u zasoljenu vodu. Biće potrebno cca 30-45 minuta kako bi se skuhala, ali u svakom slučaju provjerite viljuškom da li je dovoljno mekana/skuhana.
Kada se ohladi, ogulite koru i isjecite na kockice. Cveklu možete pripremiti i dan prije, a skuhana može stajati u frižideru po par dana. Potom, skuhajte farfalle prema uputstvu na pakiranju.
U međuvremenu, dodajte u multipraktik ili blender kuhanu cveklu, indijske oraščiće, mlijeko i začine. Blendajte dok ne dobijete konzistentnu smjesu. Skuhane farfalle ocijedite, prelijte sosom od cvekle i promiješajte.
Pospite sušenim celerom ili bosiljkom, a možete koristiti i omiljeni sir.
Slatki hljeb od bundeve prema receptu food blogerice Berine Kapa