Koliko je šećera previše: Znakovi da unosite previše šećera
Ako ste stalno gladni, imate akne ili promjene raspoloženja, možda je vrijeme da smanjite unos šećera. Evo koji su znakovi da unosite previše šećer...
Većina studija o zdravstvenim prednostima cvekle zasniva se na ispijanju soka od cvekle, ali cvekla također može biti korisna kada se konzumira sirova, u salatama, kuhana ili pečena. Cvekla se može kiseliti tako da se u njoj može uživati tokom cijele godine. Kao i korijenje, listovi se također mogu jesti i sadrže visok nivo vitamina A, K, C i E.
Ukoliko i niste ljubitelj soka od cvekle, evo ideje kako napraviti ukusan sos neodoljive bolje uz omiljenu pastu.
Sastojci:
200 gr farfalle tjestenine
Priprema:
Za sos je dovoljna jedna kuhana cvekla, pa po želji iskuhajte jednu ili više cvekli (ostatak možete iskoristiti i za druga jela). Prvo je dobro operite pod hladnom vodom pazeći da ne oštetite koru. Stavite je kuhati u zasoljenu vodu. Biće potrebno cca 30-45 minuta kako bi se skuhala, ali u svakom slučaju provjerite viljuškom da li je dovoljno mekana/skuhana.
Kada se ohladi, ogulite koru i isjecite na kockice. Cveklu možete pripremiti i dan prije, a skuhana može stajati u frižideru po par dana. Potom, skuhajte farfalle prema uputstvu na pakiranju.
U međuvremenu, dodajte u multipraktik ili blender kuhanu cveklu, indijske oraščiće, mlijeko i začine. Blendajte dok ne dobijete konzistentnu smjesu. Skuhane farfalle ocijedite, prelijte sosom od cvekle i promiješajte.
Pospite sušenim celerom ili bosiljkom, a možete koristiti i omiljeni sir.
Slatki hljeb od bundeve prema receptu food blogerice Berine Kapa