Donosimo recept za punjeni avokado prema receptu food blogerice Berine Kapa

by | 4 Maja, 2023

Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina

Avokado sadrži širok spektar nutrijenata i može imati različite zdravstvene prednosti. To uključuje poboljšanje probave, smanjenje rizika od depresije, sprečavanje gubitka koštane mase, poboljšanje zdravlja srca, zaštitu od raka i još mnogo toga.

Avokado je izvor vitamina C, E, K i B6, kao i riboflavina, niacina, folata, pantotenske kiseline, magnezijuma i kalijuma. Također obezbjeđuje beta karoten i omega-3 masne kiseline.

Bezbroj je načina kako uživati u avokadu, a evo i jednog recepta kako ga pripremiti sa kinoom i povrćem.

Priprema avokada:

Isjecite avokado na pola, izvadite meso i ostavite ga sa strane jer će biti potrebno za punjenje polovica.

Priprema kinoe:

1/2 šolje kinoe oprati pod mlazom vode da ne bude gorka. Prebaciti u šerpicu i dodati 1 šolju vode, te prstohvat morske soli. Kada prokuha, smanjiti na laganu vatru i kuhati 15 minuta. Nakon toga sklonite s vatre, poklopite i ostavite sa strane još 10ak minuta. Potom, prebacite u zdjelicu i promiješajte viljuškom.

Povrće isjeći na sitno:

  • 1 manja brokula
  • 1/4 crvenog luka
  • 2 liske špinata
  • 1/4 mrkve
  • 1/4 crvene paprike

Zasladite se goji kuglicama prema receptu food blogerice Berine Kapa

Priprema:

Dok kuhate kinou, povrće propržite u tavi na maslinovom ulju 10ak minuta (dodati so i bijeli luk u prahu po želji). Kada su kinoa i povrće spremni, sastavite sve skupa i promiješajte. Dodajte i meso avokada koje ste prethodno pripremili. Potom smjesu ubacite u polovice avokada i uživajte.

Više o Berini i njenom radu možete pogledati
na Instagramu @bekihealthybowl

 

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba