Koliko je šećera previše: Znakovi da unosite previše šećera
Ako ste stalno gladni, imate akne ili promjene raspoloženja, možda je vrijeme da smanjite unos šećera. Evo koji su znakovi da unosite previše šećer...
Avokado sadrži širok spektar nutrijenata i može imati različite zdravstvene prednosti. To uključuje poboljšanje probave, smanjenje rizika od depresije, sprečavanje gubitka koštane mase, poboljšanje zdravlja srca, zaštitu od raka i još mnogo toga.
Avokado je izvor vitamina C, E, K i B6, kao i riboflavina, niacina, folata, pantotenske kiseline, magnezijuma i kalijuma. Također obezbjeđuje beta karoten i omega-3 masne kiseline.
Bezbroj je načina kako uživati u avokadu, a evo i jednog recepta kako ga pripremiti sa kinoom i povrćem.
Priprema avokada:
Isjecite avokado na pola, izvadite meso i ostavite ga sa strane jer će biti potrebno za punjenje polovica.
Priprema kinoe:
1/2 šolje kinoe oprati pod mlazom vode da ne bude gorka. Prebaciti u šerpicu i dodati 1 šolju vode, te prstohvat morske soli. Kada prokuha, smanjiti na laganu vatru i kuhati 15 minuta. Nakon toga sklonite s vatre, poklopite i ostavite sa strane još 10ak minuta. Potom, prebacite u zdjelicu i promiješajte viljuškom.
Povrće isjeći na sitno:
Zasladite se goji kuglicama prema receptu food blogerice Berine Kapa
Priprema:
Dok kuhate kinou, povrće propržite u tavi na maslinovom ulju 10ak minuta (dodati so i bijeli luk u prahu po želji). Kada su kinoa i povrće spremni, sastavite sve skupa i promiješajte. Dodajte i meso avokada koje ste prethodno pripremili. Potom smjesu ubacite u polovice avokada i uživajte.
ljepotaizdravlje.ba