
Riža ili kvinoja? Nutricionista objašnjava šta je zdravije
Uz pomoć nutricioniste, danas vam pomažemo da razriješite dilemu "šta je zdravije - kvinoja ili riža". Otkrijte po čemu se razlikuju. Kvinoja i ri...
Ova varijanta je jednako ukusna kao i klasična pizza, ali se priprema mnogo brže, a ključ je u tijestu koje će vas oduševiti već pri prvom zalogaju.
Tijesto:
Nadjev:
U dublju posudu stavite pirovo brašno, proteinski skyr jogurt, prašak za pecivo i sol. Zamijesite glatko tijesto. Tekstura treba biti mekana, ali ne i ljepljiva. Nakon nekoliko minuta dobit ćete predivno tijesto koje je lako razvaljati.
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio tanko razvaljajte i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite tijesto po želji.
Pizze pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 15 minuta.
Savjeti:
Umjesto pirova brašna možete koristiti integralno brašno, a umjesto skyra grčki jogurt. Postupak je isti. Također, na ovo tijesto možete dodati bilo šta – povrće, domaću kobasicu, a možete napraviti i bijelu varijantu s podlogom od sirnog namaza i s kockicama piletine.
Pirovo tijesto možete koristiti za izradu tortilja, zdravih peciva, kiflica…
iStock/Getty Images Plus