
Riža ili kvinoja? Nutricionista objašnjava šta je zdravije
Uz pomoć nutricioniste, danas vam pomažemo da razriješite dilemu "šta je zdravije - kvinoja ili riža". Otkrijte po čemu se razlikuju. Kvinoja i ri...
Donosimo jedan savršen recept za hranjivi i zdravi desert bez pečenja. Prednosti korištenih namirnica:
Hurme – daju prirodnu slatkoću tako da nije potreban dodatni šećer. Hurme su dobar izvor vitamina B6 i minerala kao što su kalijum, magnezijum i mangan. Također su pune vlakana.
Mrkva – Posebno je bogata beta karotenom, vlaknima, vitaminom K, kalijumom i antioksidansima. Konzumacija mrkve povezana je s dobrobitima za zdravlje srca i očiju, poboljšanom probavom, kao i smanjenim rizikom od raka. Za najbolje rezultate koristite sirovu isjeckanu mrkvu.
Orašasti plodovi – Dobar su izvor zdravih masti, koje su dobre za srce i cjelokupni razvoj mozga.
Zob – izvor je rastvorljivih vlakana koja vam mogu pomoći da se duže osjećate siti i održavate stabilan nivo šećera u krvi.
Punjene tikvice sa kinoom prema receptu food blogerice Berine Kapa
Sastojci:
Izblendajte sastojke u multipraktiku i formirajte manje kuglice (dodati 1-2 kašike kokosovog ulja ako je smjesa presuha, dok ne dobijete mekšu smjesu). Držite kuglice u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru 3 dana.
ljepotaizdravlje.ba