Koliko je šećera previše: Znakovi da unosite previše šećera
Ako ste stalno gladni, imate akne ili promjene raspoloženja, možda je vrijeme da smanjite unos šećera. Evo koji su znakovi da unosite previše šećer...
Posljedica bujanja ovih gljivica nije samo lokalna infekcija materice, već i uticaj na propustljivost sluzokože crevnog sistema, tako da je na ovaj način omogućena apsorpcija mnogih štetnih materija i alergena iz hrane.
Pod različitim uticajima, a prije svega poslije liječenja antibioticima, kod oslabljene reakcije imunološkog sistema ili upotrebe imunosupresivnih lijekova, oralnih kontraceptiva, hormonske terapije ili antiandrogena, kod dijabetesa melitusa kao i u trudnoći, dolazi do neprirodnog razmnožavanja gljivica Candida albicans. Posljedica bujanja ovih gljivica nije samo lokalna infekcija materice, već i uticaj na propustljivost sluzokože crevnog sistema, tako da je na ovaj način omogućena apsorpcija mnogih štetnih materija i alergena iz hrane.
Simptomi gljivične infekcije
Manifestuju se kroz peckanje, crvenilo, neugodan osjećaj i svrab i bjeličasto-žućkasti sirasti iscjedak iz materice. Uklanjanje ovih simptoma relativno je jednostavno i za to postoje brojni lijekovi kako u klasičnoj tako i u homeopatskoj medicini. Holistička medicina ukazuje kako je neophodno da se izliječi sveukupna gljivična bolest, a ne samo lokalna infekcija.
Simptomi kandidijaze se svrstavaju u pet kategorija:
– Opšti simptomi: umor i nedostatak snage, depresija, glavobolje, bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak pamćenja, izrazita osjetljivost prema hemikalijama, ponavljane mokraćne infekcije, osjećaj ošamućenosti. – Probavni simptomi: gasovi, nadutost, učestali zatvor i prolivi, probavne smetnje, grčevi u crijevima. – Respiratorni simptomi: hronični iscjedak iz nosne šupljine koji se sliva niz zadnji dio ždrijela, učestao kašalj, grlobolja, prehlada, astma, alergije. – Kožni simptomi: ekcem, peckanje, osip, infekcije drugim vrstama gljivica. – Hormonalne smetnje: neredovna menstruacija, menstrualni grčevi, predmenstrualni sindrom, promjene raspoloženja, poremećaj rada žlijezda s unutrašnjim lučenjem, hipotireoza, hipoglikemija.
Ukoliko se simptomi koji upućuju na gljivice ponovno jave, tačno ćete znati koju hranu treba da izbjegavate. Izbjegavati šećer: Gljivice se hrane šećerom, razlažući ga do ugljen – dioksida i vode. Pri tome nastaju mnogobrojni simptomi, a najčešće se javljaju smetnje s varenjem kao što su stvaranje gasova i nadutost. Izbjegavati šećer znači mnogo više od jednostavnog prestanka dodavanja šećera u jelo ili čaj. To znači da treba provjeriti prisustvo šećera u svim jelima kojima se hranimo. Na svakom proizvodu je potrebno ponaosob pratiti oznake proizvođača o svim sastojcima koji su korišćeni u proizvodnji. Tako treba izbjegavati: maltozu, kukuruzni sirup, vještačke zaslađivače, fruktozu, kukuruzni skrob, sodu, laktozu, mliječni šećer sadržan u mliječnim proizvodima.
Izbjegavati namirnice koje sadrže gljivice i plijesni: Ovo prije svega znači izbjegavati namirnice kao što su hljeb, kolači, keksi i drugi rafinirani ugljeni hidrati, industrijski voćni sokovi, paradajz sok (osim “domaćeg” pripremljenog od svježeg paradajza), zatim izbjegavati hranu koja sadrži sirće, ukiseljeno povrće, dimljenu hranu, alkohol, fermentisanu hranu, sušeno meso i voće, gljive, pistaće i kikiriki.
Šta jesti?
Jedite zdravu hranu: žitarice popute integralnog pirinča, prosa, ječma, svježe povrće. Veoma je korisno zeleno povrće pripremljeno na pari jer obiluje hlorofilom koji pročišćava organizam. Dopuštene su i morske biljke, ražani hljeb, kukuruzne kokice, tortilje, tofu, miso, obični jogurt, krto meso, svježa riba, meso i jaja prirodno hranjenih kokoši. Novija istraživanja pokazuju da i prirodno čisto maslinovo ulje, uzimano u malim količinima suzbija neprirodno razmnožavanje gljivica. Bijeli luk, kako sirov, tako i kratko prodinstan pomaže u procesu uklanjanja kandide iz crijeva.
Dodaci:
Ponekad promjena načina ishrane nije dovoljna da bi se obranili od gljivica. U suzbijanju gljivične infekcije mogu biti korisni i sljedeći dodaci: Lactobacillus acidophyllus: radi se o “prijateljskim” bakterijama koje u prirodnim uslovima naseljavaju crijeva i matericu. Ove bakterije stvaraju iz glikogena mliječnu kiselinu koja osigurava nizak pH sredine u kojoj se nalaze i na taj način čine prvu obrambenu liniju u nastupanju različitih infekcija. Prirodni izvor laktobacilusa je obični jogurt. Postoje mnogobrojni dodaci (suplementi) koji sadrže ove bakterije: tablete, kapsule, prah i napitci.
Sredstva protiv gljivica:
Osim lijekova, mogu da pomognu ekstrakt limunovih sjemenki, bijeli luk, kaprilna kiselina i berberin, koje možete pronaći u nekoj od prodavnica zdrave hrane. Ova sredstva se ne repsorbuju u krv pa ih možete uzimati i tokom trudnoće i dojenja. Multivitamnski preparati: vitamin C; vitamini B kompleksa, cink, magnezijum i esencijalne masne kiseline podstiču obrambenu sposobnost organizma i sprečavaju da se ponovo pojavu gljivična infekcija.
Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock