Heljdina pizza s povrćem prema receptu food blogerice Berine Kapa

by | 15 Maja, 2023

Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina

Heljda je bogata dijetalnim vlaknima i sadrži osam esencijalnih aminokiselina. Bogata je i mineralima – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan, te smanjuje razinu šećera u krvi pa je povoljna za dijabetičare. Zbog zdravih svojstava, trebali bi je češće uključiti u jelovnik. Danas donosimo jednostavan recept za heljdinu pizzu.

Sastojci:

  • 250 g heljdinog brašna
  • 8 g bezglutenskog praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 170 ml vode
  • 70 g paradajz sosa
  • Povrće: žuta i zelena paprika, ljubičasti luk, rukola
  • Prstohvat origana

 

Priprema tijesta:

Rernu zagrijati na 180 Celzijevih stepeni i malo pomastiti okruglu posudu za pečenje (promjer 30cm).

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so, a zatim dodajte vodu. Miješajte dok ne dobijete gusto i ljepljivo tijesto.

Tijesto premjestite u posudu za pečenje i poravnajte. Najprije pecite tijesto bez dodataka cca 5 min dok malo ne potamni.

U međuvremenu isjeći povrće na sitno: žuta i zelena paprika, cherry paradajz i ljubičasti luk.

Donosimo recept za punjeni avokado prema receptu food blogerice Berine Kapa

Završnio dio:

Nakon što se tijesto peklo cca 5min, potrebno ga je izvaditi iz rerne (rerna ostaje upaljena) i preliti vrlo tankim slojem paradajz sosa, te pripremljenim povrćem. Također pospite malo origana i dodajte par listova rukole (opcionalno).

Tijesto sa dodacima vratiti ponovo u rernu i peći još 10ak minuta dok krajevi ne postanu hrskavi, a povrće smekša.

Savjet:

U ovom receptu je izostavljen sir, tako da slobodno dodajte vaš omiljeni.

Više o Berini i njenom radu možete pogledati
na Instagramu @bekihealthybowl

 

 

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba