Koliko je šećera previše: Znakovi da unosite previše šećera
Ako ste stalno gladni, imate akne ili promjene raspoloženja, možda je vrijeme da smanjite unos šećera. Evo koji su znakovi da unosite previše šećer...
Heljda je bogata dijetalnim vlaknima i sadrži osam esencijalnih aminokiselina. Bogata je i mineralima – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan, te smanjuje razinu šećera u krvi pa je povoljna za dijabetičare. Zbog zdravih svojstava, trebali bi je češće uključiti u jelovnik. Danas donosimo jednostavan recept za heljdinu pizzu.
Sastojci:
Priprema tijesta:
Rernu zagrijati na 180 Celzijevih stepeni i malo pomastiti okruglu posudu za pečenje (promjer 30cm).
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so, a zatim dodajte vodu. Miješajte dok ne dobijete gusto i ljepljivo tijesto.
Tijesto premjestite u posudu za pečenje i poravnajte. Najprije pecite tijesto bez dodataka cca 5 min dok malo ne potamni.
U međuvremenu isjeći povrće na sitno: žuta i zelena paprika, cherry paradajz i ljubičasti luk.
Donosimo recept za punjeni avokado prema receptu food blogerice Berine Kapa
Završnio dio:
Nakon što se tijesto peklo cca 5min, potrebno ga je izvaditi iz rerne (rerna ostaje upaljena) i preliti vrlo tankim slojem paradajz sosa, te pripremljenim povrćem. Također pospite malo origana i dodajte par listova rukole (opcionalno).
Tijesto sa dodacima vratiti ponovo u rernu i peći još 10ak minuta dok krajevi ne postanu hrskavi, a povrće smekša.
Savjet:
U ovom receptu je izostavljen sir, tako da slobodno dodajte vaš omiljeni.
ljepotaizdravlje.ba