
Jesu li menstrualne čašice opasne? Kako ih pravilno koristiti
Ako razmišljate o tome da umjesto higijenskih uložaka koristite menstrualne čašice, najprije se informišite o tome kako se pravilno koriste. Menst...
Heljda je bogata dijetalnim vlaknima i sadrži osam esencijalnih aminokiselina. Bogata je i mineralima – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan, te smanjuje razinu šećera u krvi pa je povoljna za dijabetičare. Zbog zdravih svojstava, trebali bi je češće uključiti u jelovnik. Danas donosimo jednostavan recept za heljdinu pizzu.
Sastojci:
Priprema tijesta:
Rernu zagrijati na 180 Celzijevih stepeni i malo pomastiti okruglu posudu za pečenje (promjer 30cm).
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so, a zatim dodajte vodu. Miješajte dok ne dobijete gusto i ljepljivo tijesto.
Tijesto premjestite u posudu za pečenje i poravnajte. Najprije pecite tijesto bez dodataka cca 5 min dok malo ne potamni.
U međuvremenu isjeći povrće na sitno: žuta i zelena paprika, cherry paradajz i ljubičasti luk.
Donosimo recept za punjeni avokado prema receptu food blogerice Berine Kapa
Završnio dio:
Nakon što se tijesto peklo cca 5min, potrebno ga je izvaditi iz rerne (rerna ostaje upaljena) i preliti vrlo tankim slojem paradajz sosa, te pripremljenim povrćem. Također pospite malo origana i dodajte par listova rukole (opcionalno).
Tijesto sa dodacima vratiti ponovo u rernu i peći još 10ak minuta dok krajevi ne postanu hrskavi, a povrće smekša.
Savjet:
U ovom receptu je izostavljen sir, tako da slobodno dodajte vaš omiljeni.
ljepotaizdravlje.ba