Ako vas muči psorijaza, pomoći će vam arganovo i lavandino ulje
Psorijaza vam vjerovatno ovih dana izaziva glavobolju jer se simptomi pogoršavaju zimi. Ali tu su biljna ulja koja ublažavaju tegobe. Psorijaza ...
Sol ili natrijev hlorid (NaCl) vrši važnu ulogu u fiziološkim procesima i neophodna je za život i zdravlje. Ljudsko tijelo ne može proizvesti so, stoga se ona mora unositi preko hrane. Nedostatak soli unosi hemijsku neravnotežu u organizam. Bez nje, mišićni i nervni sistem prestao bi funkcionisati.
Ipak, nije svejedno kakva so se konzumira. Postoji velika razlika između prerađene (rafinirane) i prirodne soli. Himalajska so je jedina koja ima savršenu kristalnu strukturu. Iz takve kristalne strukture tijelo bez velikog napora može lako i jednostavno apsorbovati sve vrijedne minerale i elemente u tragovima.
Himalajska so je ujedno i najčistija so na svijetu te posjeduje 84 minerala i elementa istovjetna onima u ljudskom tijelu. Pripada grupi kamenih soli, ali za razliku od ostalih, nastala je pod golemim tektonskim pritiskom u trajanju od 250 miliona godina. Porijeklom iz pramora, potpuno ekološki čistog sistema, dobija se u podnožju Himalaja. Ručno se melje, pere i suši na suncu, čime su u potpunosti očuvani svi njeni vrijedni sastojci.
Himalajska so čisti sinuse, sprječava grčenje mišića, pomaže održavanju mišićnog tonusa i čvrstoće, učvršćuje kosti, sprječava nastanak osteoporoze, sprječava širenje vena na nogama i bedrima, održava libido. U prošlosti se himalajska so smatrala rezervisanom za kraljeve i visoko društvo. Krupnije mljevena himalajska so se koristila u kupkama i raznim kozmetičkim tretmanima za piling kože i slično.
Danas se himalajska so koristi kao začin, ali i u kozmetici.
Izvrsna u raznovrsnim jelima
Ona ima razne nijanse ružičaste boje i, osim kao dodatak jelima radi poboljšanja ukusa, veoma je dekorativna. Ukus joj je blag i nenametljiv pa je zbog tih osobina prikladna za sve vrste slanih jela, ali u malim količinama i onih slatkih. Zbog bogatstva minerala preporučuje se i kao dodatak za zdrave napitke od voća i povrća (smuti). Preporučuje se maksimalno tri grama soli dnevno, ali ne dok se hrana termički obrađuje nego poslije. Idealna je za salate.
Izvor: nezavisne.com/Foto: Getty Images