Hranom protiv karcinoma

by | 8 Novembra, 2013

Ne postoji samo jedna supernamirnica koja sprečava nastanak zloćudnih tumora. Ipak, prava kombinacija hranljivih sastojaka može da bude efikasna odbrana od ove opake bolesti.

povrce2-490x343

Razne “čudotovrne” namirnice, uglavnom bogate antioksidansima, godinama se predstavljaju kao efikasni lijekovi protiv kancera, koji će kao rukom odnijeti bolest. Nažalost, takvi plodovi ne postoje, ali hrana koju svakodnevno konzumiramo u velikoj mjeri utiče na zdravlje. S jedne strane, može da bude potencijalna opasnost, dok s druge predstavlja osnovu za odbranu organizma od karcinoma.

Bojama protiv kancera

Voće i povrće bogato je materijama koje štite od raka. Ovdje važi jednostavno pravilo – što je boja izraženija, time je i sadržaj korisnih materija veći. Osim toga, ove namirnice pružaju i sekundarnu zaštitu od bolesti, jer održavaju optimalnu tjelesnu težinu. Višak kilograma povećava rizik od nastanka raznih oblika kancera, prije svega debelog crijeva, jednjaka i bubrega. Preporučuje se pet porcija voća i povrća dnevno, pripremljenog na zdrav način.

Doručak – najvažniji obrok

Folna kiselina je važan vitamin B kompleksa koji štiti od kancera debelog crijeva, rektuma i dojki. Najveća koncentracija folne kiseline obično se nalazi u doručku – u integralnim žitaricama. Bogati izvori folne kiseline jesu i sok od narandže, dinje i jagode.
j
U ostale dobre izvore ovog vitamina B spadaju jaja, špargla, pileća džigerica, pasulj, semenke suncokreta i zeleno lisnato povrće. Stručnjaci smatraju da su prirodne namirnice, prije svega voće, povrće i obogaćeni proizvodi od integralnih žitarica, uvijek bolji izvori hranljivih materija od suplemenata.

Štetni suhomesnati proizvodi

Ekscesi su dozvoljeni! Poneki hotdog, sendvič s mortadelom ili hamburger vjerovatno neće napraviti štetu organizmu, no smanjenje unosa proizvoda od prerađenog mesa smanjuje i rizik od pojave kolorektalnog i kancera želuca. Osim toga, dimljeno meso obično sadrži veliku količinu soli, različite aditive i zaštitne materije koje su potencijalno kancerogene.

Sve koristi paradajza

Iako još nije pouzdano utvrđeno da li je likopen (pigment koji mu daje boju) odgovoran za korisno dejstvo paradajza, ili je u pitanju neka druga materija, ali mnoge studije pokazuju da konzumiranje ovog povrća smanjuje rizik od nekoliko tipova kancera, prije svega želuca, debelog crijeva, prostate, grlića materice. Studije takođe otkrivaju da proizvodi od prerađenog paradajza, kao što su sok, sos i pire, pojačavaju antikancerogeni potencijal ovog povrća.

Antikancerogeni potencijal čaja

Mnoga istraživanja upućuju na snažnu antikancergenu moć čaja, naročito zelenog. Rezultati studija ukazuju na činjenicu da zeleni čaj može usporiti ili spriječiti razvoj kancera na debelom crijevu, jetri, dojci i prostati. Slične efekete ispoljava i kada je riječ o malignom tkivu na plućima i koži. Na kraju, višegodišnje studije otkrivaju da čaj smanjuje rizik od raka bešike, želuca i pankreasa.

Efekti rezveratola iz grožđa

Plod i sok od grožđa, naročito tamnih vrsta, sadrže rezveratrol, koji spada u kategoriju efikasnih antioksidanasa i antiupalnih materija. Istraživanja su pokazala da ova materija sprečava oštećenja koja pokreću kancerozne procese u ćelijama. Ipak, još uvijek ne postoje dokazi da konzumiranje grožđa, soka i vina može da spriječi ili da izliječi kancer.

Alkohol povećava rizik

Konzumiranje alkohola dovodi se u vezu s nastankom kancera usta, grla, ždrijela, jednjaka, jetre i dojke. Osim toga, veća količina alkohola može da poveća rizik od raka debelog crijeva i rektuma. Eksperti tvrde da čak i dozvoljena dnevna doza alkohola (dva pića za muškarce, jedno za žene) povećava opasnost od formiranja malignih tumora.

Voda – vrhunska prevencija

Osim što je neophodna za hidrataciju organizma, voda, ukoliko se unosi u odgovarajućim količinama, može da zaštiti od kancera bešike. Osnovni razlog je u tome što ova dragocjena tečnost razblažuje potencijalno kancerogene materije u bešici. Pritom, konzumiranje veće količine tečnosti stimuliše uriniranje i tako ubrzava izbacivanje ovih supstanci i skraćuje njihov kontakt s unutrašnjim omotačem bešike.

Čarobni pasulj

Ova mahunarka veoma je korisna za zdravlje i štiti od raznih oblika kancera. Pasulj sadrži nekoliko vrsta fitomaterija koje sprečavaju prekancerozna oštećenja ćelija. U laboratorijskim istraživanjima uočeno je da ove supstance usporavaju rast tumora i sprečavaju oslobađanje materija koje oštećuju okolne ćelije.

Blagotvorno kupusasto povrće

U ovu grupu, osim kupusa, spadaju brokule, karfiol, prokelj i kelj. Opcije za pripremanje ovog povrća zaista su brojne, pa ga je lako uključiti u svakodnevnu ishranu, a sve vrste sadrže materije koje štite od kancera debelog crijeva, dojke, pluća i grlića materice.

Tamnozeleno lisnato povrće – izvor zdravlja

Špinat, kelj, cikorija, zelena salata i blitva bogati su izvori folne kiseline, biljnih vlakana i karotenoida. Ove hranjive materije mogu da spriječe pojavu kancera usta, ždrijela, pluća, pankreasa, želuca i kože.

Moć egzotičnih začina

Kurkumin je glavni sastojak indijskog začina turmerika koji ima antikancerogeno dejstvo. Rezultati brojnih studija pokazali su da ova supstanca može da blokira mutaciju i širenje kanceroznih ćelija u slučaju velikog broja malignih tumora.

Jagode, maline i borovnice – rudnik antioksidanasa

Ovi bobičasti plodovi sadrže elegičnu kiselinu, moćni antioksidans koji štiti od raka na više nivoa, uključujući neutralisanje dejstva određenih kancerogenih materija i usporavanje rasta malignih ćelija. Istovremeno, izbacuju slobodne radikale iz organizma prije nego što izazovu oštećenja ćelija. Uključite ove plodove u ishranu kroz voćne salate i jogurt, sok ili kao dodatak cerealijama.

Šećer: što manje to bolje

Iako šećer ne mora da bude direktan uzročnik kancera, često konzumiranje poslastica obično isključuje neke druge namirnice bogate hranljivim materijama, koje štite od bolesti. Osim toga, ova namirnica povećava broj kalorija, što doprinosi nezdravom povećanju tjelesne mase a gojaznost, kako je odavno utvrđeno, predstavlja potencijalni rizik od pojave kancera. Voće je zdrava alterantiva šećeru, koja istovremeno pruža mnoge važne vitamine i minerale.

Pažljivo sa suplementima

Vitamini su nesumnjivo dobra zaštita od kancera, ali prednost treba dati onima iz hrane. Svi stručnjaci se slažu u tome da je dejstvo antikancerogenih materije iz prirodnih namirnica poput voća, jezgrastog voća i zelenog lisnatog povrća, mnogo jače nego iz suplemenata. Zdrava, uravnotežena ishrana najbolja je prevencija svih bolesti pa i malignih tumora.

Autor: Life Content