
Krvarenje tokom ili nakon seksa: Kako razlikovati normalno od patološkog
Krvarenje tokom ili nakon seksa ne mora uvijek biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Međutim, svaka žena treba znati koji faktori mogu uzrokov...
Hren se najčešće koristi kao začin hrani – odličan je u umacima, salatama i zimnici ili kao jednostavan, svježe nariban prilog uz kuhano ili pečeno meso i kobasice.
Hren je prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi za jačanje imuniteta te protiv kašlja, plućnih bolesti i generalno protiv infekcija. Sirup od ribanog hrena s medom, propolisom i sjemenom anisa preporučuje se kao jedan je od najboljih prirodnih sirupa za liječenje plućnih bolesti.
Hren podstiče rad žuči, jetre, gušterače, crijeva i želuca. Pomaže protiv bolesti mokraćnog sistema i bubrežnih kamenaca, ublažuje bol kod reume i artritisa, pročišćuje kožu.
Preparat protiv kašlja
RECEPT SA SIRĆETOM I HRENOM
Sastojci:
naribani hren
ocat
med
Priprema: U svježe naribani hren dodajte malo jabukovog ili vinskog sirćeta i malo meda, te nekoliko puta na dan uzimajte po jednu kašičicu.
RECEPT S LUKOM I HRENOM
Sastojci:
1 kašika svježe naribanog hrena
1 kašika nasjeckanog luka
5 kašika vode
5 čajnih kašičica meda
Priprema: Pomiješajte hren s medom, dodajte luk i vodu te dobro promiješajte. Kratko prokuhajte pa ohladite. Uzimajte nekoliko puta na dan po jednu kašičicu.
Izvor: ordinacija.hr Foto: Guliver/Getty Images