I začin i lijek: Đumbir jača imunitet

by | 26 Decembra, 2018

Ova aromatična namirnica je i začin i lijek. Ima moć da smiri upale, ublaži kašalj i jača imunitet. Osim toga, đumbir poboljšava pamćenje, ublažava mučninu u trudnoći, uništava mikroorganizme i podiže energiju.

Ova ljekovita biljka sadrži i kurkumin koji ubrzava metabolizam, pomaže razgradnju masti, poboljšava rad jetre, pa se koristi i za čišćenje organizma. Đumbir vrlo uspješno snižava povišen holesterol, smanjuje bolove i povećava broj i pokretljivost spermatozoida. S obzirom na to da ima analgetski efekat, đumbir ne ublažava samo reumatske bolove već pomaže i oboljelima od gihta i reumatoidnog artritisa.

Obloge

Prokuhajte pet litara vode. Zatim dodajte 50 grama sitno isjeckanog đumbira i kuhajte na tihoj vatri još pet minuta. Kada se đumbirova voda prohladi namočite peškir i stavite oblogu na bolno mjesto.

Čaj

Ogulite i iseckajte komad đumbira veličine palca. Stavite u pet decilitara hladne vode, kuhajte oko 20 minuta, a zatim procijedite i zasladite medom. Pijte nekoliko šolja dnevno.

Sirup

U dva decilitra vode stavite dvije kašičice svježe isjeckanog đumbira, pa kuhajte na tihoj vatri oko 30 minuta. Dodajte 150 g šećera ili meda i kuhajte još malo dok ne postane sirupasto. Uzimajte jednom dnevno kašiku sirupa. Ako vam je sirup previše sladak, rastvorite ga u šolji čaja i popijte.

Izvor: novosti.rs Foto: Pixabay