5 stvari koje će se dogoditi ako prestanete da jedete meso

by | 4 Februara, 2016

Ispitanici koji su izbacili meso iz ishrane smršali su u prosjeku pet kilograma, pokazalo je američko istraživanje. Pritom nisu mijenjali rutinu vježbanja niti brojali kalorije.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Smršaćete

Ispitanici koji su izbacili meso iz ishrane smršali su u prosjeku pet kilograma, pokazalo je američko istraživanje. Pritom nisu mijenjali rutinu vježbanja niti brojali kalorije.

2. Promijeniće vam se crijevna mikroflora

Vegani imaju više vrsta crijevnih bakterija koje se bore protiv upala, ali ipak, veća je razlika između koncentracije crijevne mikroflore kod vegetarijanaca i svaštojeda, pokazalo je istraživanje univerziteta u Njujorku.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Možete da izgubite važne hranjive materije

Iz biljne ishrane prilično je teško dobiti dovoljno željeza, vitamina D i vitamina B12. Takođe, možda će vam nedostajati i proteina. Mahunarke, orašasti plodovi su dobar izvor bjelančevina i zdravih masti, a ako jedete namirnice bogate željezom (poput špinata) svakako ih kombinujte s vitaminom C (npr, špinat-salatu začinite limunovim sokom), dok su jaja dobar izvor vitamina D. Ali u svakom slučaju, ako se prebacujete na vegetarijansku ishranu, svakako se posavjetujte s nutricionistom ili ljekarom.

4. Možda ćete smanjiti rizik od raka

Svjetska zdravstvena organizacija prošle godine je šokirala sve mesojede svijeta: slaninu i kobasice i ostalo prerađeno meso svrstala je u istu grupu karcinogena kao i cigarete. To ne znači da podjednako povećavaju rizik od raka, nego da su dokazi kako su kancerogeni podjednako čvrsti. Ali u svakom slučaju, meso izaziva rak, prvenstveno rak crijeva. A što je obrađenije, to je gore.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Sigurno ćete smanjiti rizik od srčanih bolesti

Osim pretjeranog unosa masnoća (koje često prati pretjerivanje u mesu), američki institut Lerner izolovao je karnitin. To jedinjenje iz crvenog mesa podstiče reakcije koje pospješuju nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: net.hr