Kako da znate koja čokolada je dobra za zdravlje?!

by | 10 Marta, 2016

Potraga za dobrom čokoladom može biti krajnje izazovna zbog lakog zavaravanja sa sjajnom ambalažom i lažnim tvrdnjama proizvođača.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Znajući kako da prepoznate kvalitetnu čokoladu, redukovaćete nivo stresa, ali i učiniti korak više ka poboljšavanju zdravstvenog stanja budući da tamna čokolada ima brojne zdravstvene blagodeti.

O blagodetima koje ljudskom organizmu donosi kvalitetna čokolada govori istraživanje sprovedeno na 25.000 ispitanika koji su dnevno jeli 100 grama visokokvalitetne čokolade. Tada je pokazano da su te osobe znatno smanjile rizik od srčanih bolesti i udara.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Veća gorčina, veći kvalitet

Termin “tamno” za čokoladu nije regulisala svjetska prehrambena administracija, zato se čokolada može nazivati tamnom čak i kad to nije. Iz zdravstvene perspektive, prilikom kupovine tamne čokolade, za razliku od mliječne ili bijele čokolade, dobijate veću koncentraciju flavonoida i polifenola – antioksidansa koji se bore sa slobodnim radikalima povezanih s bolešću. Zanimljivo je da se pokazalo kako tamna čokolada sadrži znatno više antioksidansa od borovnica. Zato čitajte deklaracije i birajte one s visokim procentom kakaoa, a da biste iskoristili zdravstvene dobrobiti čokolade, odlučite se za onu koja u sebi sadrži 70 odsto kakaoa.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Kakao puter

Dobra masnoća u kvalitetnoj čokoladi zove se kakao puter i on je izvor stearinske kiseline koja je dobra za srce. Izbjegavajte lažne čokoladne proizvode koje proizvođači pokušavaju da vam podmetnu kao prave. Proizvodi kojima na listi sastojaka stoji natpis “djelimično hidrogenisano” jesu oni koje treba da izbjegavate. Ove trans masti direktno su povezane s bolestima srca.

Dark chocolate and green mint on the wooden table, selective focus

3. Birajte manja pakovanja

Većina ljudi može da priušti malo dnevno uživanje u tamnoj čokoladi. Naime, nakon što su žene sa istorijom srčanih udara sedmično jele jedan do dva obroka od kvalitetne čokolade, pokazalo se da su smanjile rizik od hospitalizacije zbog zastoja rada srca za 32 odsto u odnosu na one koji su sedmicama konzumirali određene količine slatkiša, navodi se u studiji objavljenoj u naučnom časopisu “Heart Circulation”. Po pitanju čokolade preporučuje se izbjegavanje prekomjerne količine tako što ćete birati pojedinačno umotane čokolade. Čin skidanja omota s čokolade će vas usporiti i dati vašim hormonima sitosti dovoljno vremena da registruju zadovoljstvo. Kako se navodi u jednoj studiji objavljenoj u časopisu “Appetite”, ljudi u prosjeku konzumiraju 41 odsto manje kalorija kad žele da jedu umotane grickalice.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Manje je više

Kako biste napravili čokoladu potreban vam je kakao, kakao-puter, šećer, a nekad i vanilija. Ipak, brojnim proizvođačima čokolada to nije dovoljno. Zbog očigledne navike proizvođača koja uključuje punjenje čokolada dodatnim sastojcima, takve tipove čokoladnih poslastica pokušajte da izbjegnete i birajte marke proizvođača koji koriste čiste sastojke.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Dodatak bobica i orašastih plodova

Čaroban proces koji čokolada čini za zdravlje ne počinje u ustima, već u debelom crijevu. Novo istraživanje čokoladi pripisuje precizne zdravstvene blagodeti. Kombinujući čokoladu s čvrstim vlaknima koja se nalaze u orašastom i bobičastom voću vi ćete podstaći zdravstvene prednosti čokolade.

Izvor: B92