Kako stevijom zamijeniti šećer

by | 18 Oktobra, 2014

Stevija je prirodan, nekaloričan zaslađivač koji se dobija iz lista biljke stevija. Više od 200 puta slađi od šećera, ekstrakt stevije može da zameni šećer u kolačima ako se dodaju drugi sastojci koji će nadoknaditi količinu šećera koja bi se inače koristila.

stevija-490x346

Prema sajtu MayoClinic.com, zamjena šećera u ishrani može da pomogne u kontroli dijabetesa i mršavljenju. Zamjena šećera je najefektivnija ako je dio ukupne zdrave ishrane i redovnog vježbanja.

1. Zamijenite jednu šolju šećera sa 18 do 24 kesice stevija zaslađivača, 1/3 do 1/2 kašičice nerastvorenog praha stevije ili kašičicom tečnog ekstrakta stevije. Količinu izaberite na osnovu toga koliko sladak želite da kolač bude.

2. Zamijenite količinu šećera koju biste inače stavili. Za svaku šolju šećera koji mijenja, stavite 1/3 šolje sastojka za dobijanje mase. Potencijalno zdravi sastojci za dobijanje mase su bjelanca, sos od jabuke, voćni pire ili jogurt. U nekim slučajevima takođe mogu da se koriste voćni sok ili voda. Ako se neki od ovih sastojaka već koristi – kao što je banana u kolaču s bananama i lješnjakom – jednostavno povećajte količinu tog sastojka u receptu. Tijesto bi trebalo da bude meko i ne previše tečno niti grudvasto.

3. Slijedite ista upustva kada mijenjate šećer u glazuri koju stavljate na gotov kolač. Međutim, neke glazure se sastoje skoro isključivo od šećera tako da ne bi bilo izvodljivo da se koristi stevija.

Izvor: Healthy Eating