Leblebija – savršena zamjena za meso!

by | 11 Septembra, 2014

Leblebija, slanutak, ceci, naut i slani pasulj su imena u narodu za ovu mahunarku izuzetne nutritivne vrijednosti. Upotrebljava se još od drevnih vremena o čemu svedoče arheološki artefakti s ostacima ove biljke. Ima višenamensku ulogu u kulinarstvu: može da se koristi kao varivo, od nje se pravi hlebno brašno, dok, kada se isprži, može da bude ljekovita grickalica. Korijen je pustila i na Balkanu, gdje se najviše uzgaja u Makedoniji i Dalmaciji.

tumblr_n9lhtgIYRt1svn89to2_500-490x510

Ne razlikuje se mnogo od ostalih mahunarki: sadrži do 23% bjelančevina, 58% ugljenih hidrata i oko 5% biljnog ulja. Bogatija je gvožđem od mesa, a pritom se ovaj mineral ne gubi kuhanjem.

U arapskim drevnim spisima, leblebija se pominje kao moćan afrodizijak: muškarac bi pred spavanje pio napitak koji se sastoji od meda, zgnječenog bijelog luka, smrvljene leblebije i vode.

Ova mahunarka sadrži mnogo biljnih vlakana koja su zaslužna za snižavanje holesterola. Leblebije imaju još jedno korisno svojstvo: izbacuju iz organizma sulfate, štetna jedinjenja koja se koriste kao konzervansi u preradi hrane.

Leblebija je prirodan izvor kalcijuma, bakra i magnezijuma koji, prema novim naučnim istraživanjima, ima veoma važnu ulogu u vezivanju kalcijuma za kosti. To upućuje na činjenicu da se osteoporoza javlja ne zbog nedostatka kalcijuma, već uslijed deficita magnezijuma. Osim toga, ovaj mineral učestvuje u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola i veoma je važan za trudnice jer smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.

Salata od leblebija

Sastojci:

  • 250 g kuhanih i ohlađenih leblebija
  • 100 g svježe zelene paprike
  • 200 g čeri paradajza
  • 100 g krastavca
  • 1 ljuta papričica
  • so
  • biber
  • 1 kašika ulja od bundeve
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike balzamiko sirćeta

Priprema: Papriku, krastavac, čeri paradajz i ljutu papričicu sitno isjeckati i staviti u činiju. Dodati ohlađenu leblebiju, posoliti, pobiberiti, preliti maslinovim i bundevinim uljem i balzamikom, promiješati i servirati na tanjir.

Autor: Life Content, Lekovito bilje