Optimalno vrijeme između obroka: Šta trebate znati
Optimalno vrijeme između obroka od 3-5 sati pomaže probavi i stabilizaciji šećera u krvi. Ključ je u zasitnim obrocima bogatim proteinima i vlaknim...
Docentica dr Marizela Šabanović, nutricionistica, kaže da se uz male promjene navika u ishrani mogu postići dobri rezultati. Doručak je najvažniji obrok, ne smijemo da zaboravimo na unošenje dovoljno tečnosti, ali moramo znati i kako kombinovati namirnice. Takođe, pojašnjava nam i šta znači „svjesno jedenje“… U rubrici „Mojih pet“ naša dugogodišnja saradnica s čitateljicama ljepotaizdravlje.ba portala dijeli savjete kako postati i ostati vitak…
#1 Ne preskakati doručak Početak dana je veoma bitan. Nastojte da svaki dan odvojite vrijeme za doručak, i to barem dva sata nakon buđenja. Preskakanje doručka povezuje se s razvojem pretilosti kao i češćom pojavom migrene. Redovan doručak pomaže boljoj koncentraciji i pamćenju. Za doručak birajte uravnotežen obrok bogat složenim ugljenim hidratima, proteinima, ali i vitaminima i mineralima.
#2 Piti dovoljno vode Vrlo često zaboravljamo piti dovoljno tekućine. To se prije svega odnosi na običnu vodu, biljni čaj i svježe cijeđene sokove. Što više piti običnu vodu, a ne samo onda kada smo žedni. Dnevne potrebe za tekućinom su 30 ml po kg tjelesne težine. Zato treba uvijek držati blizu sebe vodu i piti i onda kad ne osjećamo žeđ. Voda pomaže i lakšem pražnjenju crijeva, ali i doprinosi zdravlju kože i boljoj koncentraciji.
#3 Svaki dan jesti svježe voće i povrće Iako nas svaki dan podsjećaju na važnost voća i povrća, vrlo često to zaboravimo. Svježe voće, a posebno povrće, doprinosi boljoj crijevnoj peristaltici zbog sadržaja vlakana, ali je i veoma bogato vitaminima, mineralima i pigmentima. Salate daju osjećaj sitosti, a imaju jako malo kalorija. Zato je uvijek dobro birati obrok koji je bogat povrćem ili pak dodati salatu. Neki čak preporučuju da se salata jede prije glavnog obroka, mada ja ne idem tako daleko. I salata uz obrok daje dobre rezultate.
#4 Jesti svjesno Vrlo je važno jesti svjesno i biti prisutan u momentu konzumiranja hrane. To znači da je jako loše jesti dok gledate TV ili radite nešto. Tada se pojede puno više hrane. Ne treba ni držati grickalice i slatkiše nadohvat ruke. Zanimljivo je istraživanje da su osobe pojele puno više bombona ako su im ponuđene u staklenoj zdjeli za razliku od onih koji nisu vidjeli bombone. Upravo zato je dobro sakriti od sebe sve ono što nam predstavlja izazov.
https://www.instagram.com/p/BbeetV_nu9T/?taken-by=nutricionizam.ba
#5 Paziti na kombinovanje namirnica Nije lagano svaki dan birati namirnice. Ipak, ako posvetimo vrijeme odabiru namirnica, to će nam naše tijelo višestruko vratiti. Izbaciti naviku konzumiranja hljeba uz svaki obrok. Smanjiti unos crvenog mesa. Svake sedmice barem jednom jesti ribu. Izbaciti obroke pržene na ulju, a posebno hranu pripremljenu u fritezi. Slatkiše svesti na minimum i nastojati potpuno prestati s konzumiranjem. Sve su to mali trikovi, ali daju veliki doprinos našem zdravlju i vitkosti.
Marizelu Šabanović možete pratiti na internetu: www.nutricionizam.ba i društvenim mrežama Facebook i Instagram @nutricionizam.ba
PRIREDIO: SINIŠA VUJANOVIĆ