Kako prestati jesti nezdravu hranu: 5 ključnih savjeta
Dosada, stres i loše navike mogu vas navesti na prejedanje. Otkrijte uzroke i kako prestati jesti nezdravu hranu Da li paket keksa nestane u trenu...
Ako teško podnosite ljetne vrućine, a klima-uređaji vam samo kratkoročno pomažu da se rashladite, pokušajte da promijenite način ishrane. Donosimo vam listu namirnica, kao i recepte za ukusne napitke koji će vas uspješno rashladiti.
Izbjegavajte kafu, cigarete i alkohol
Alkohol proširuje krvne sudove čime se povećava temperatura tijela i pojačava znojenje, dok kofein, i u manjoj mjeri nikotin, ali i previše začinjena hrana, aktiviraju znojne žlijezde. Stoga tokom tropskih vrućina konzumirajte ledenu kafu bez kofeina ili ledeni čaj, a uveče izbjegavajte cigarete i pića sa visokim procentom alkohola.
Izbjegavajte “tešku” hranu
Osim alkohola, kafe i cigareta, tokom ljetnih vrućina bi trebalo da izbjegavate i masnu i “tešku” hranu. Drugim riječima, na minimum svedite brzu hranu i pržena jela, ali i “bijele namirnice” kao što su bijeli hljeb, šećer, riža i slična hrana.
Uz puno tečnosti poput vode i nezaslađenih čajeva, evo nekoliko prijedloga šta birati od namirnica koje će vas zasladiti, rashladiti i zasititi…
Lubenica, dinje, trešnje, kajsije…
Nutricionisti naglašavaju da tokom ljetne sezone jedete što više voća i povrća koji obiluju vodom. Na toj listi, prije svega nalazi se lubenica koja predstavlja idealno ljetno osvježenje. Ona je slatka i sočna, a 90 odsto nje čini voda. Lubenicu možete pripremiti i kao voćnu salatu ili ukusan smuti. Osim lubenice, jedite i što više trešnje, dinju, kajsije i ostalo sezonsko voće. Sve sezonsko voće ima dovoljnu količinu vode i na taj način ćete hidrirati tijelo pa ćete lakše podnositi vrućine. Pored toga, jedite što više i bobičasto voće (jagode, maline, kupine, borovnice) jer ono djeluje bazno, i prema kineskoj medicini, doprinosi hlađenju tijela.
Paradajz, krastavci, tikvice
Kao i za voće, isto važi i za sezonsko povrće koje je bogato vodom i koje bi trebalo da jedete u što većim količinama tokom ljetne sezone. Birajte paradajz, krastavce, papriku i ostalo povrće koje je bogato vitaminima. Paradajz je bogat likopenom, a on je, između ostalog, prirodna zaštita od štetnog zračenja sunca, dok su krastavci odličan izbor za one koji su na dijeti, jer su prepuni vode, kao i lubenica, pa će vas lako razhladiti, ali i zasititi. Osim toga, koristite i tokom ljeta crveni luk u što većim količinama, jer on doprinosi zaštiti od toplotnog udara, pa neka bude vaš obavezan dodatak osvježavajućim salatama.
Hladne salate sa tjesteninom
Ako ni tokom najvećih vrućina ne želite da izbjegavate kuhane obroke, birajte lagane i hladne salate s tjesteninom ili rižom. One se lako pripremaju, zasitiće vas, a lako ćete ih svariti. Jednostavno skuhajte tjesteninu dodajte nasjeckano povrće po ukusu, a možete dodati i ostatke pilećeg pečenja, malo šunke, kuhanih jaja. Začinite omiljenim začinima, sa malo ulja (najbolje maslinovog) i limunovog soka i vaš ručak je spreman.
Supe
Ukusne supe su, takođe, odličan izbor tokom ljetne sezone, jer će vam pomoći da nadoknadite nedostatak tečnosti. Možete ih jesti za ručak ili za večeru, a pritom one ne moraju da budu tople jer ima dosta recepata i za hladne supe, a najbolje su one od sezonskog povrća. Supa okrepljuje probavu, ubrzava metabolizam i blagotvorno djeluje na cjelokupni organizam.
Ljetnni deserti
Čokolade i kolače tokom tropskih vrućina zamijenite osvježavajućim jogurtom sa voćem, sladoledom ili smutijem koji lako možete napraviti kod kuće. Jogurt je zdrav, pogotovo onaj sa probioticima koji će vas rashladiti ali i suzbiti apetit.
IZVOR: LIFE CONTENT