Sačuvajte zdravlje! Nikada ne podgrijavajte ove namirnice

by | 29 Septembra, 2016

Potpuno ustaljena praksa u kuhinji jeste podgrijavanje namirnica, kako se hrana ne bi bacala, a i kako bi uštedjeli na vremenu i dodatnoj pripremi drugog obroka. Ipak, treba biti oprezan prilikom podgrijavanja – neke namirnice tada gube hranljivu vrijednost, ali i postaju toksične!

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Znamo da ponekad podgrijavanje djeluje kao najlakša opcija, posebno ako imate mikrovalnu, ali kada su određene namirnice u pitanju, jednostavno ovu naviku morate da zaboravite. Umjesto što ih konzumirate podgrijane, bolje je da jednostavno pojedete sendvič ili nešto iz obližnje pekare – nanijećete manje štete svom organizmu.

Svaki put prilikom zagrjavanja hrane, dolazi do drugačije hemijske reakcije, a nije podgrijavanje jedino što utiče na kvalitet i hranljivost namrinica, već i to koliko su dugo stajale u frižideru i da li ste ih ispravo čuvali.

Bilo kako bilo, ovo je kratka lista namirnica koje zaista nikada ne biste smjeli da konzumirate podgrijane.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Špinat

Špinat je jedino dobro jesti odmah nakon priprema. Naime, on sadrži dosta nitrata koji se zagrijavanjem transformišu u nitrite, a oni su poznati kao kancerogeni za ljudski organizam. Slično važi i za ostalo zeleno lisnato povrće.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Gljive 

Isključivo ih konzumirajte svježe. Kada vam ostanu od ručka ili večere, jedite ih hladne. Podgrijane lako izazivaju probeleme sa probavom i srcem.

Krompir

Najnovija istraživanja pokazala su da je krompir zapravo najzdraviji kuhan, ali u ohlađenoj formi jer se tada povećavava otporni skrob. Podgrijavanjem krompir gubi hranljiva svojstva.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Jaja

Omlet ili kuhana jaja takođe ne treba naknadno podgrijavati – mogu da postanu veoma toksična.

IZVOR: LIFE CONTENT/LEPOTA&ZDRAVLJE