Tek ste doručkovali, a već ste gladni? Evo u čemu je problem!

by | 28 Augusta, 2015

Svakog jutra imate isti problem – samo što ste jeli, a već ste ponovo gladni. To vam svakako neće pomoći da održite liniju, ali evo šta hoće!

doručak

Ne unosite dovoljno kalorija

Doručak bi trebalo da u sebi ima oko 300 do 400 kalorija. Ako pokušavate da smršate, držite se 300 do 350 kalorija, a ako samo održavate težinu ili idete u teretanu, pojedite oko 350 do 400 kalorija. Takav doručak bi trebalo da vas zasititi do ručka.

Preskačete neku namirnicu

Ono što jedete čak je važnije i od toga koliko jedete. Svaki obrok trebalo bi da se sastoji od četiri sastojka – proteina, vlakana i zdravih masnoća koje će vam dati osjećaj sitosti, kao i ugljenih hidrata koji nam daju energiju. Idealan odnos je oko 13 do 20 grama proteina, 40 do 55 grama ugljenih hidrata, oko šest grama vlakana i 10 do 15 grama zdravih masnoća.

Jedete puno šećera

Razni pekarski proizvodi, palačinke i činija žitarica s mlijekom izbor je mnogih kada je u pitanju doručak. Takav obrok će vam brzo dati energiju koja vam treba, ali isto tako brzo ćete je i potrošiti, poslije čega će stići glad i umor.

Možda ste bolesni, a ne gladni

Neki simptomi raznih zdravstvenih problema lako se mogu protumačiti kao glad – od glavobolja, umora, do nedostatka koncentracije. Glad može da znači da ne spavate dovoljno, da ste dehidrirani, da imate PMS, da ste na ivici bolesti, da ste pojeli previše šećera ili da je šećer u krvi počeo da vam pada.

Treba vam užina

Doručak treba da vas zasiti na oko tri do četiri sata. Ako niste dovoljno jeli ujutru, postaćete gladni prije ručka. U tom slučaju slobodno uzmite nešto što sadrži sva četiri već navedena sastojka, a nema više od 150 kalorija.

Nekoliko dobrih proteinskih doručaka

Jaja s tostom i svježim sirom najbolji su izbor doručka. Dobar je izbor avokado jer, iako spada u voće, pun je dobrih masti, a tost bi trebalo da bude od integralnog brašna. Pogačice ili palačinke lako možete sami da napravite.

Jogurt s pahuljicama, pomiješan s orašastim plodovima još je jedan primjer dobrog doručka.

Zobenu kašu najbolje je pripremati s kuhanim mlijekom ili mlijekom od soje, a u nju možete da dodate jogurt kako bi se povećala količina proteina.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock