10 dobrih razloga da kelj postane vaše omiljeno povrće

by | 23 Aprila, 2016

Kelj je bez ikakve sumnje jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Nepravedno zapostavljena ranijih godina, polako ali sigurno vraća se na velika vrata jer ima povoljno dejstvo na zdravlje čovjeka.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Jedna šoljica kelja sadrži više vitamina C nego šoljica narandže, a prepun je i vitaminima A i K, a u 100 grama kelja nalazi se samo 50 kalorija, zbog čega je sve popularnija namirnica u ishrani.

Ova namirnica dostupna je tokom cijele godine, a danas vam donosimo 10 dobrih razloga zašto bi trebalo da upravo kelj postane vaše omiljeno povrće…  

Zašto bi kelj obavezno trebalo da se nađe na vašem svakodnevnom meniju pogledajte na sljedećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Jača imuni sistem

Kelj je prepun hranljivih sastojaka koji jačaju vaš imuni sistem, ali i pomažu u borbi protiv bakterija i virusa. Kelj je, naime, bogat karotenoidom i flavanoidom, antioksidansima koji značajno podižu imunitet, kao i vitaminima A i C. Takođe, veoma je važan u ishrani vegetarijanaca, jer sadrži više željeza nego šnicla govedine.

2. Odličan za detoksikaciju

S obzirom na to da je prepun sumpora i vlakana, ima veliku ulogu u održavanju jetre zdravom, ali i u detoksikaciji cijelog organizma. Sadrži i dosta vitamina C koji povećava razmjenu materija i hidrira cijelo tijelo, a dovodi i do smanjenja nivoa šećera u krvi i gubitka težine.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Poboljšava varenje i mršavljenje

Ovo povrće odličan je izbor ako ste na dijeti, ili samo vodite računa da se zdravo hranite kako biste održali vitku liniju i vaše zdravlje. U 100 grama kelja nalazi se manje od 50 kalorija i 0 grama masnoće, al i skoro 20 procenata neoprodne dnevne količine vlakana, zbog čega poboljšava varenje, smanjuje opstipaciju i snižava količinu šećera u krvi.

4. Bolje pamćenje

Kako biste poboljšali memoriju na jelovniku što češće treba da se nađu kelj, ali i druge srodne namirnice, poput špinata, peršuna, brokolija, kupusa, i prokelja. Sve navedene namirnice obiluju vitaminom K čije djelovanje pojačava moždane funkcije i popravlja pamćenje jer čuva ćelije od oksidacije. Pored toga, kelj sadrži i veliku količinu alfa-linolenske kiseline, tip masne kiseline koja je značajna za zdravlje mozga i na taj način smanjuje rizik od razvoja Alchajmerove bolesti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Protiv raka 

Povrće iz porodice kupusa, kojoj pripada i kelj, odlični su borci protiv raka. Ovo povrće, djeluje protiv raka jer sadrže diindolimetan, sulforafan i element selen. Ipak, povedite računa da ovo povrće jedete prijesno, ili da ga ne prokuhate, jer se dugotrajnom termičkom bradom ova dragocjena jedinjenja gube.

6. Štiti srce i zglobove

Snaga kelja leži u skoro 45 različitih flavonoida koji imaju pozitivno dejstvo na zdravlje organizma i mogu da spriječe inflamaciju u organizmu, a čak i da izliječe inflamatorne bolesti, kao što su artritis, bolesti srca i neke autoimune bolesti. Kelj, takođe, uspješno snižava nivo holesterola u krvi, a taj efekat se pojačava ako ga kuhate na pari. Tokom ovog procesa se podstiče produkcija kiselina u kelju koje smanjuju nivo holesterola i to mnogo više nego kad ga jedete prijesnog.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

7. Zaštita zdravlja oka i vida

Kelj je prepun organskog jedinjenja zeaksantina i prirodnog karotenoida luteina koji se ponašaju poput filtera koji se nalaze u naočalima za sunce. Konzumirajući ovo povrće zapravo činite dobro svojim očima, jer ih štitite od negativnih efekata ultraljubičastih zraka.

8. Izgradnja mišića

Zeleno lisnato povrće je vaš saveznik ukoliko ste fizički aktivni i redovno trenirate, jer će vam pomoći da izgradite mišiće i ojačate organizam. Špinat je, na primjer, odličan izbor jer je pun bjelančevina, a tijelo i mišiće snabdjeva vitaminom E, magnezijumom, vlaknima, vitaminom C i vitaminom B. Kelj, blitva i kupus su odličan izbor za izgradnju mišićne mase. Osim što vam u kombinaciji s trčanjem garantuje najbolje oblikovanje mišića, konzumiranje zelenog lisnatog povrća poboljšava izgled kože, kose i noktiju.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

9. Protiv celulita

Kelj je moćan saveznik u borbi protiv celulita jer je bogat vitaminom C, kalijumom i kalcijumom. Takođe, sadrži i supstance koje vezuju kalcijum iz drugih namirnica, te u sebi nosi veoma malo kalorija i ne sadrži nimalo masti zbog čega je idealan izbor tokom dijete.

10. Zdravija koža i kosa

Konzumirajući kelj učinićete dobro i svojoj koži i kosi. Zahvaljujući dobrom balansu omega-6 i omega-3 masnih kiselina, kelj pomaže da vaše tijelo bude u skladu, jako i zdravo, a samim tim ćete imati zdraviju kosu, nokte i kožu. Pola šolje kuhanog špinata, na primjer, obezbjeđuje 230 procenata preporučenog dnevnog unosa vitamina A kod odraslih. Ista količina kuhanog kelja obezbjeđuje 190 procenata zahvaljujući čemu se kelj uspješno bori protiv akni i svih nepravilnosti na koži. Da biste zadržali taj prelijepi izgled morate da ga konzumirate bar jednomsedmično:

IZVOR: LIFE CONTENT