Dinja: Idealna namirnica za osvježenje tokom vrućih ljetnih dana

by | 10 Augusta, 2013

Ako ste u potrazi za zdravom i ukusnom hranom koja izaziva zadovoljstvo, nutricionisti vam savjetuju dinje. Dinje će vas osvježiti, niskokalorične su i imaju najveću količinu beta-karotena koji je antioksidant i smanjuje rizik nastanka nekih vrsta karcinoma…

dinja

Dinja je idealna namirnica za osvježenje tokom vrućih ljetnih dana. Iako je njena prava sezona od juna do kraja avgusta, danas se može naći u bilo koje doba godine. U piramidi ishrane dinja je u ravnopravnom odnosu sa svim ostalim voćem, zbog čega je poželjno servirati je i do četiri puta dnevno. Bez straha je mogu konzumirati i osobe sa viškom kilograma, jer u sto grama ima samo 34 kalorije, malo šećera bez obzira što je slatka, i čak 91 gram vode.

Puna je vitamina

Dinja sadrži i dosta kalijuma, kao i vitamina A i C. Ako ste na dijeti, dinja je odlično rješenje. Možete je jesti koliko želite, bez razmišljanja o broju kalorija. Tajna dinje je u velikoj količini vode. Ona vam neće samo ugasiti žeđ, već vas može i zaštititi od sunčevih opekotina.

Zaštitiće vas od sunca

Sok od dinje će vam pomoći da se zaštitite od štetnog zračenja sunca. Dinje su bogate antioksidantima koji organizmu pomažu u zaštiti od štetnih radikala koji oštećuju ćelije kože.

Njene koštice su takođe zdrave

Osim ploda, koji je dobar i za uklanjanje viška vode iz organizma, mogu se jesti i suhe koštice dinje, koje se naročito preporučuju ljudima koji boluju od bolesti bubrega.

Dinja se ubraja u niskokalorično voće. Sadrži mnogo kalijuma, zbog znatnog sadržaja vitamina A, a budući da sadrži i vitamin C, kalcijum, magnezijum, fosfor i biotin, dinju treba konzumirati u velikim količinama. Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak.

Dva antioksidansa koja sadrži, vitamin A i C, zajedno štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja. Dinja je bogata i tiaminom, niacinom, vitaminom B6, folatima, pantotenskom kiselinom. Od minerala sadrži gvožđe, magnezijum, bakar, kalijum, mangan, fosfor. Neka nova istraživanja tvrde da beta karoten iz dinje pomaže u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka vrata maternice i želuca.

Za osvježenje i dobro raspoloženje priredite sok od dinje. Sok iscijedite ručno ili u sokovniku i pomiješajte s jogurtom, medom i limunovim sokom. Tako dobijenu mješavinu pijte dva do tri puta dnevno po jednu čašu.

Izvor: cosmopolitan.hr