Kinoa sa povrćem

by | 11 Septembra, 2024
Kinoa sa povrćem

Kinoa sa povrćem idealan je obrok bogat proteinima, a u nastavku vam donosimo recept

Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina

Kinoa sa povrćem – recept

Ono što kinou definitivno izdvaja od ostalih vrsta žitarica jeste njen nutritivni sastav. Kinoa je vrlo hranjiva i odličan je izvor proteina. Kada spomenemo proteine prvo što pomislimo jesu namirnice životinjskog porijekla, meso i mliječni proizvodi, ali nikako ne treba zanemariti biljne proteine, a kada su oni u pitanju kinoa tu prednjači. Također, kinoa sadrži mononezasićene masti, poput omega 3 i oleinske kiseline koje su jako dobre za zdravlje srca.

Kinoa se lako sprema i idealna je za obrok u kombinaciji s povrćem.

Kinoa sa povrćem

Sastojci

  • 100 grama kinoe tricolore
  • 1 kašika konzerviranog kukuruza
  • 1 kašika konzerviranog graha
  • 1 kašika konzerviranog graška
  • 1 kisela krastavica (kolutići)
  • Malo svježeg iscjeckanog peršuna

Dresing

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • Sok od 1 limuna
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 2 kašičice sušenog origana

Kinoa sa povrćem – priprema

Kinou oprati vrućom vodom kako bi se odstranili gorki dijelovi u vanjskim slojevima zrna, a potom je ubacite u 200 ml vrele vode i kuhajte 10-15 minuta.

Kuhanu kinou premjestite u zdjelu i dobro promiješajte sa ostalim sastojcima, te prelijte dresingom.

ljepotaizdravlje.ba

Berina Kapa