![Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2025/02/GettyImages-508511603-600x470.jpg)
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Svima poznat kao nezaobilazni začin za pice i tjestenine, origano je i izuzetno djelotvorna biljka koja sadrži brojne ljekovite sastojke i esencijalna ulja.
Foto: Guliver/Thinkstock
Istraživanja su pokazala da ima dva do tri puta veće antioksidativno djelovanje od drugih namirnica. Od jabuke čak 42 puta veće, od krompira 30 puta, narandže 12, borovnice četiri puta…
Čaj od origana reguliše brojne zdravstvene tegobe izazvane padom imuniteta i narušavanjem crijevne flore, a posebno se preporučuje u slučaju bronhitisa, prehlade, upale grla.
Ukus mu je, istina, neobičan, a jak osjećaj gorčine zadržava se duže vrijeme nakon ispijanja. Da ne biste pogriješili sa dozom, najbolje je da u apoteci ili prodavnici zdrave hrane kupite čaj u kesicama.
Ako želite sami da ga napravite, u 2 dl prokuhane vode stavite jednu do dvije kašičice izmrvljenog lišća origana i ostavite da stoji poklopljeno najmanje pet minuta. Zatim procijedite i pijte. Gotov čaj čuvajte poklopljen u većem čajniku, jer što duže stoji, postaje ukusniji, ali samo dok je topao.
IZVOR: NOVOSTI.RS