Fritule: Imamo najlakši recept za omiljenu zimsku poslasticu

by | 8 Decembra, 2023

U smislu gastronomskih užitaka, za mnoge su upravo fritule jedan od simbola zimskog i adventskog perioda. Za uživanje u ovoj poslastici potebno vam je nekoliko uobičajenih sastojaka koje možda već imate u kuhinji i malo vremena

 

Fritule – sastojci:

  • 25 dag mekog brašna
  • 1 veliko jaje
  • 1 jabuka
  • 180 g jogurta (tekućeg ili čvrstog)
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika rakije
  • 1 kašika ruma
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 litra ulja ili masti (za prženje)

Priprema:

U jednoj posudi pomiješajte jaje sa šećerom i soli. Zatim dodajte sitno naribanu jabuku, jogurt, rakiju i rum. U drugoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo te ih potom dodajte u prvu smjesu.

Stavite ulje ili mast u dublju zdjelu za prženje. Zapamtite da fritule ne smiju dodirivati dno zdjele, nego moraju plivati u masnoći, pa regulirajte količinu ulja imajući to na umu.

Ulje zagrijte na srednjoj temperaturi. Ako je ono prevruće, fritule će brzo potamnjeti i zagorjeti te se neće napuhnuti.

Kašičicom zagrabite malo smjese i pomoću druge kašičice polagano je spustite u ulje. Ostavite prostora fritulama i nemojte previše puniti zdjelu kako bi se mogle lijepo pržiti sa svih strana i okretati se. Ako primijetite da se ne okreću, lagano ih sami okrenite viljuškom.

 

ljepotaizdravlje.ba

ALLEKO / iStock / Getty Images Plus