Zdrav jutarnji tost s namazom od cvekle i avokadom
Mnogo je načina kako jutro započeti zdravim obrokom, a u nastavku dostavljamo ideju za zdrav jutarnji tost s namazom od cvekle i avokadom Berina K...
Ako volite bundevu, a izbjegavate gluten, probajte onda recept za bezglutenski hljeb od bundeve koji ima malo kalorija
Ovaj hljeb koristi kokosovo i bademovo brašno umjesto pšeničnog ili drugih brašna sa glutenom. Ukus je fantastičan, a priprema je jednostavna.
Sezona bundeve je u punom jeku, i osim bundevare i čorbe, možete pripremiti i ukusan bezglutenski hljeb. Njena bogata narandžasta boja ukazuje na prisustvo beta-karotena, moćnog antioksidansa koji jača imunitet, poboljšava vid, štiti kožu i pluća, i još mnogo toga. Takođe, bundeva je bogata vlaknima, kalijumom i drugim hranljivim sastojcima.
Da biste pripremili bezglutenski hljeb od bundeve, umjesto bijelog brašna koristit ćete bademovo i kokosovo brašno. Ova kombinacija je sjajna jer su i kokos i badem bogati vlaknima, sadrže malo ugljikohidrata i lako se vare. Mnogi recepti bez glutena zahtijevaju ksantan gumu, ali ona nije nužna za pripremu ovog hljeba.
Umjesto rafiniranog šećera, ovaj zdravi hljeb od bundeve zaslađuje se medom ili javorovim sirupom. Odličan je za doručak ili uz šoljicu kafe ili čaja.
@thebigleybasics Sugar free friendly if you use sugar free maple syrup! 🍂 #healthybaking #pumpkinbread #fyp #veganpumpkinbread #glutenfreepumpkinbread #glutenfree ♬ Island in the Sun – The Tourmaliners
Zagrijte rernu na 160 stepeni. Zatim pomiješajte sve suvhe sastojke. U drugoj činiji pomješajte pire od bundeve, jaja, kokosovo ulje i javorov sirup ili med. Miješajte dok se sastojci ne sjedine.
Potom spojite obje smjese i miješajte kutljačom dok ne dobijete homogenu smjesu. Sipajte smjesu u pravougaoni kalup za hljeb, obložen papirom za pečenje. Pecite oko 60 minuta (provjerite na 50 minuta, jer se temperature u rernama mogu razlikovati). Izvadite hljeb iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.
Operite i prepolovite bundevu. Uklonite sjemenke i pecite je na 180 stepeni dok ne omekša. Zatim je izgnječite viljuškom. Ono što ne potrošite za pripremu hljeba, možete dodati u čorbu.
Možete napraviti i vlastitu mješavinu začina za pitu od bundeve. Pomiješajte tri kašike mljevenog cejlonskog cimeta, dvije kašičice mljevenog đumbira, jednu i po kašičicu mljevenog muškatnog oraščića, jednu kašičicu mljevenog karanfilića, jednu kašičicu pimenta i prstohvat mljevenog crnog bibera.
saschanti, bhofack2/iStock/Getty Images Plus