Tri obroka za zdraviju štitnjaču – primjer jednodnevnog jelovnika

by | 20 Jula, 2015

Spremni ste promijeniti prehrambene navike, kako biste hranom ojačali štitnjaču, ali ne znate kako pravilno kombinirati namirnice?

WASHINGTON, DC-May 6: Green salad with golden beets, raspberrie
Onda vam može pomoći primjer jelovnika za jedan dan, koji se nalazi u knjizi dr. Lejle Kažinić Kreho “Hranom do zdrave štitnjače”.

Kroz 3 obroka savršeno su izbalansirane namirnice koje će vam osigurati hranjivost i zaštitu od upala, okrijepu, prirodnu energiju te izvrstan okus u kojem ćete uživati tijekom cijelog dana.

Doručak
Kvinoja s jabukom, cimetom i orasima + čaša svježeg soka od ananasa

Sastojci: (za 1 osobu)
70 g bio kvinoje
bio rižino mlijeko – dodajte na kraju kuhanja
1/2 jušne žlice suhih brusnica
1 zelena jabuka, naribana
½ jušne žlice narezanih badema
1 desertna žlica meda
1 jušna žlica miješanih sjemenki (sezamove, suncokretove, bučine)
prstohvat cimeta

Priprema:

  • Kvinoju stavite u posudu u koju ste dodali dvostruku količinu vode te kuhajte oko 15 minuta.
  • Nemojte miješati kvinoju tijekom kuhanja, jer se neće podjednako skuhati.
  • Kada je kuhana, dodajte suhe brusnice i mlijeko, 1 do 2 minute sve zajedno kuhajte, te sklonite s vatre.
  • Kada se blago ohladi, dodajte naribanu jabuku, bananu,cimet, med i sve lagano promiješajte te stavite u zdjelu
  • Po vrhu pospite sa sjemenkama i orasima.

Ručak
Varivo od mahunarki s morskim algama

Sastojci: (za 4 osobe)
100 g zobenih pahuljica
2 jušne žlice morskih algi
50 g slanutka
150 g crvenog ili bijelog graha
2 veća nasjeckana luka
1 čajna žlica kurkume

Priprema:

  • Preko noći natopite slanutak i grah.
  • Ako zaboravite, ujutro ove sastojke potopite u vodi i ostavite neka odstoje oko 5 sati.
  • U posudi za kuhanje propirjajte luk, dodajte mahunarke i zobene pahuljice te sve prelijte vrelom vodom.
  • Dodajte kurkumu i začinite.
  • Kuhajte oko sat vremena (možete i par minuta duže), ali uz često miješanje.
  • Morske alge operite, dodajte varivu i kuhajte zajedno još 10 minuta.
  • Po želji, varivu možete dodati malo crvene paprike u prahu te svježe nasjeckani češnjak.

Večera
Smirujuća salata od miješanog povrća

Sastojci: (za 2 osobe)
1 naribana mrkva
zelena lisnata salata
naribani korijen celera
½ krastavca
4-5 žlice smeđe ohlađene riže (basmati)

Priprema:
Pomiješajte sve sastojke i začinite ih sokom od limuna i maslinovim uljem. Ova salata izvrsno je jelo niskog glikemijskog indeksa i glikemijskog punjenja.

Više recepata pronađite u e-knjizi dr. Lejle Kažinić Kreho “Hranom do zdrave štitnjače”.

Izvor: Alternativa za Vas

Foto: Getty Images