Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
I vegani mogu da uživaju u dobrom roštilju!
Ako ste vegan, a privlači vas miris hrane s roštilja, ne očajavajte!
I dalje možete da uživate u “ukusu dima”, ali i da poštujete pravila veganske ishrane. Predstavljamo vam veganski burger – ukusan, mekan, “nadimljen”, pikantan i slastan!
Veganski burger
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
2/3 šolje isjeckanog vlašca
450 g gljiva (po ukusu)
2 kašike tamari sosa
1/4 šolje balzamiko sirćeta
1/2 kašike javorovog sirupa
2 čena bijelog luka
1/2 kašike dimljene paprike
1/2 šolje oraha
2 kašike sosa srirača
1/4 šolje lanenog sjemena
2 šolje smeđe riže (prethodno skuahne)
1 šolja hljebnih mrvica
so i biber po ukusu
Način pripreme:
Zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte vlašac i dinstajte minut, dok ne omekša. U vlašac zatim dodajte gljive i so i krčkajte dok gljive ne dobiju smeđu boju.
Sipajte tamari sos i javorov sirup, kao i sirće. Zatim dodajte iseckan bijeli luk, dimljenu papriku i sriraču. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.
U procesoru pomiješajte gljive, orahe, laneno sjeme, smeđu rižu.
Prebacite u veću posudu i promiješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Po potrebi dodajte još maslinovog ulja. Napravite pljeskavice od ove smjese.
Zagrejte gril i pecite pljeskavice sa svake strane po 2-3 minuta.
Poslužite uz pecivo i salatu po ukusu.
aaseenaa/iStock/Getty Images Plus via Getty Images