Začini uz koje ćete lakše pobijediti viruse

by | 26 Novembra, 2016

Smjena godišnjih doba i hladnije vrijeme donosi veće izazove za naš imunitet. Ne možemo da utičemo na to da li će nas neki virus napasti ili neće, ali možemo da ojačamo organizam kako bi se lakše izborio sa virusima. Većina ljudi najčešće posegne za određenim suplementima, a malo ko se okrene prirodnim antibioticima. 

Foto: Gulliver/Getty

Foto: Gulliver/Getty

U borbi protiv virusa i bakterija spas potražite u prirodnima namirnicama, a obzirom da je velika verovatnoća da ove namirnice već imate u svom domu, iskoristite sve njihove blagodeti.

Bijeli luk

Foto: Gulliver/Getty

Foto: Gulliver/Getty

Jako moćan začin koji rastjeruje čak i vampire. Zamislite tek koliko je dobar u borbi protiv virusa i bakterija. U narodu najpoznatiji sinonim za bijeli luk je prirodni antibiotik i ujedno je najbolja preventiva. Efikasno ubija viruse i gljivične infekcije, snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi. Odličan je antioksidans, riznica je vitamina i minerala, te bi ga trebalo uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Obzirom da bijeli luk ima izrazito jak miris peršun je taj koji uspješno eliminiše neprijatni zadah.

Kliknite na sljedeću stranu…

Đumbir

Foto: Gulliver/Getty

Foto: Gulliver/Getty

Porijeklom iz Kine ovo je namirnica koja se već hiljadama godina koristi na više načina: kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje. Ključna je namirnica u ajurvedskoj medicini. Bogat je vitaminom B, kalijumom, manganom, bakrom i magnezijumom, a njegov glavni sastojak, gingerol, poboljšava rad crijeva. Kod nas se može kupiti u obliku sirupa, praha ili svjež, a konzumira se na više načina. Može se rezati i grickati sirov, kandirati ili piti kao čaj. Pomaže kod mučnine i problema sa varenjem, ubrzava metabolizam, pomaže bri bržem sagorijevanju masti i mršavljenju i odličan je za detoksikaciju, posebno kod pušača.

Peršun

Foto: Gulliver/Getty

Foto: Gulliver/Getty

Maloprije smo ga pomenuli da je odličan u suzbijanju neprijatnih mirisa, ali trebalo bi i naglasiti da je izuzetno bogat mineralima i vitaminima. Poslije šipka i borovnice, peršunov list sadrži najviše vitamina C, više i od limuna. Tu su i vitamin A i oni iz B grupe, među kojima je i izuzetno rijedak B12, važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Bogat je mineralima poput: željeza, kalcijuma, mangana, magnezijuma i bakra. Snažan je diuretik, podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, reguliše krvni pritisak, smiruje nervni sistem. U narodu se ova biljka koristila čak i za liječenje slabovidnosti, kao i za ublažavanje problema sa bešikom i mokraćnim kanalima.

Kurkuma

Foto: Gulliver/Getty

Foto: Gulliver/Getty

Potiče iz Azije ali se u posljednje vrijeme sve više koristi kod nas. Ona povoljno djeluje na rad mozga i srca, a najnovije naučne studije dokazuju njegovu snažnu antikancerogenu aktivnost. Ima izuzetno antioksidantno, protivupalno, antivirusno i antibakterijsko dejstvo. Koristiti se kao dodatak salatama, jelima od mesa i povrća. Glavni sastojak ovog začina, kurkumin koji se u Indiji naziva “sveti prah”, ima čudesan učinak na cjelokupan organizam. On je taj koji kurkumi i kariju daje jarku žutu boju, a ljudima pomaže u prevenciji mnogih bolesti, poput dijabetesa i povišenog holesterola.

Izvor: lepotaizdravlje.rs