Želite da smršate? Provjerite da li jedete ove namirnice

by | 25 Maja, 2014

Težite li zdravoj ishrani, svakako u nedjeljnu nabavku uključite i ovih pet namirnica. Konzumirajte ih redovno i tijelo će vam biti zahvalno. Znamo da ima i ukusnijih, jednostavnijih i dostupnijih namirnica, ali za ove su stručnjaci potvrdili da definitivno čine najbolje ljudskom organizmu. Pa, prijatno!

namirnice

1. Zob

Zob je biljka koja se ubraja u porodicu – trava. Obično se jede za doručak kao kaša ili u sklopu muslija. Sadrži puno topivih vlakana koji smanjuju apsorpciju holesterola u tankom crijevu. Tri činijice kaše tjedno daju vam dovoljno topivih vlakana i snižavaju ukupni holesterol u toj mjeri da vam se rizik od bolesti srca smanjuje za 4%. Osim što je zdrava, dodatni je bonus to da nije skupa.

2. Losos

Losos ima puno masti, no ipak je zdrav jer sadrži vrlo konkretne polinezasićene omega3 masne kiseline koje su sastavni dio svake stanične membrane u vašem tijelu. Omega3 i omega6 masne kiseline pretvaraju se u niz moćnih spojeva koji regulišu važne tjelesne funkcije, uključujući krvni tlak, zgrušavanje krvi, rad mozga i živčanog sastava i proizvode molekule koje regulišu upalne procese. Istraživanja su pokazala da se redovnim konzumiranjem omega3 i 6 masnih kiselina smanjuje rizik srčanog i moždanog udara.

3. Čaj

Od čaja se u svakom trenutku osjećate bolje. Godine 2013. u časopisu American Journal of Clinical Nutrition objavljena je studija koja kaže da redovito ispijanje čaja poboljšava vašu koncentraciju, a neka istraživanja sugerišu da je povezan i s boljim kognitivnim funkcijama kod starijih osoba. Naučna su istraživanja pokazala da kod zdravih odraslih osoba, ali i kod osoba s visokim rizikom od bolesti srca, pijenje crnog i zelenog čaja dovodi do značajnog smanjenja LDL holesterola i krvnog pritiska.

4. Soja

Soji se pripisuje niz zdravstvenih pogodnosti, ali nisu sve naučno dokazane. Ono što je dokazano je da sojino mlijeko, tjestenina i brašno – poboljšavaju cirkulaciju. Najveću korist svakako imamo od vlakana i bjelančevina. Od proizvoda možete naći sojino mlijeko, sir i jogurt, tofu, meso od soje…. Eksperimentišite dok ne nađete proizvode vam se najviše sviđaju.

5. Razno povrće i voće

Povrće i voće pomaže kod dijabetesa tipa 2. Pet istraživanja u koja je bilo uključeno preko 179.000 ljudi dokazala su se konzumiranjem voća i povrća smanjuje rizik od šećerne bolesti za do 7%. Detaljnijim istraživanjem došli su do zaključka da je najbolje povrće bok choy, španać, kupus, sve sorte salate, brokili i potočarka. Od voća izdvojene su borovnice, šljive, grožđe i grožđice, jabuke i kruške, banane i grejp. Kombinujte različite vrste voća i povrća – što više boja to bolje.

Izvor: Punkufer

Foto: freedigitalphotos.net