Kako se pravilno mjeri pritisak i može li se sniziti bez lijekova
Kontrolisanje nivoa krvnog pritiska potrebno je svakome ko je napunio 40 godina: to je relativno jednostavno, ali zahtijeva poznavanje određenih pr...
Svi znate reklamu za čuvenu Snickers čokoladicu: “Kad si gladan nisi svoj”! Izazivamo vas da napravite sami zdraviji Snickers.
Ako žudite za ovim slatkišem – a ipak vodite računa o tome da jedete zdravije, ovaj recept ćete obožavati.
Kako se pravi?
*za 14 čokoladica
vrijeme spremanja: 30 minuta
priprema: 4 sata
Sastojci:
1 1/4 šolje badema, grubo nasjeckanih
1 1/4 šolje hurmi bez košpica
1 kašika vode
1 čajna kašičica ekstrakta vanilije
1/2 šolje bademovog maslaca
1/4 šolje melase
3 kašike kokosovog ulja
prstohvat morske soli
1/2 šolje tamne čokolade
Priprema:
Staklenu tepsiju veličine 20×20 cm obložite papirom za pečenje.
Stavite 1 šolju badema, hurmi, vode i ekstrakta vanilije u blender i mutite dok se ne sjedine i smjesa ne dobije gustu, ljepljivu konzistenciju. Kašikom izlijte smjesu u pripremljenu tepsiju i čistim rukama ravnomjerno utisnite smjesu na dno tepsije. Stavite posudu za pečenje u zamrzivač na 20 do 30 minuta.
Stavite bademov maslac, melasu i 2 kašike kokosovog ulja u lonac srednje veličine i zagrijte na srednjoj vatri. Miksajte smjesu dok ne postane glatka, oko 1 do 2 minute. Ostavite lonac sa strane da se malo ohladi nekoliko minuta.
Izvadite posudu za pečenje iz zamrzivača i kašikom ravnomjerno rasporedite smjesu s maslacem od badema po vrhu. Pomoću stražnje strane kašike nježno pritisnite sloj na prethodni sloj. Stavite posudu za pečenje u zamrzivač na 20 do 30 minuta dok se sloj ne stvrdne.
Pročitajte i… Pronašli smo recept za slatki hljeb s borovnicama koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca
Pospite vrh s preostalom 1/4 šolje badema i morskom soli.
Stavite komadiće čokolade i preostalo kokosovo ulje u posudu za mikrovalnu. Otopite čokoladu u mikrovalnoj rerni na jakoj temperaturi 60 sekundi, miješajući do pola da se sjedini. Preko gornjeg sloja prelijte otopljenu čokoladu. Lagano nagnite posudu da se čokolada ravnomjerno rasporedi po vrhu. Posudu za pečenje vratite u zamrzivač i ostavite da se stegne 1 do 2 sata.
Izvadite posudu za pečenje iz zamrzivača. Izvadite slatkiš iz kalupa za pečenje laganim izvlačenjem papira za pečenje. Oštrim nožem narežite na oko 14 komada.
Pločice se mogu pojedinačno zamotati u plastičnu foliju ili nepropusnu posudu i čuvati u frižideru sedam dana. Alternativno, čokoladice se mogu čuvati u jednom sloju u posudi koja se može ponovno zatvoriti u zamrzivaču do dva mjeseca.
vaaseenaa / iStock / Getty Images Plus