CGM: 7 ključnih razloga za kontinuirano praćenje nivoa šećera u krvi
Kontinuirani monitoring glukoze (šećera) u krvi (continuous glucose monitoring – CGM) danas se smatra jednim od važnijih alata na putu do optimal...
Svakodnevno unošenje masne hrane, naročito u većoj količini, nepovoljno djeluje ne samo na tijelo, već i na mozak, tvrde naučnici s Oksforda. Namirnice bogate masnoćama djeluju loše na fizičku kondiciju, ali i na moždane sposobnosti.
Osobe koje ne mogu bez mesa i suhomesnatih proizvoda imaju problem s koncentracijom u većoj ili manjoj mjeri, a studije su pokazale i da im pronicljivost opada, bezvoljni su i razdražljivi, što se pogubno održava na poslovni i emotivni život.
“Kada se unosi visokokalorična hrana, neurotransmiteri koji su zaduženi za prenos informacija mozgu, šalju poruku da je vrijeme za odmaranje. Zbog toga se javlja osjećaj pospanosti, malaksalosti, a u značajnoj mjeri opada koncentracija i sposobnost pamćenja i razmišljanja”, objašljava dr Alan Marion Devis, jedan od članova istraživačkog tima.
Izvor: novosti.rs